Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš porušuje zákon, tvrdí TOP 09. MF prý nepředložilo zprávu o odposleších

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle TOP 09 vicepremiér Andrej Babiš (ANO) porušuje zákon, když ministerstvo financí nepředložilo kontrolní komisi Sněmovny pravidelnou zprávu o odposleších použitých celníky.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte novinářům řekl, že to vidí v příkrém rozporu s plánem Babiše rozšířit pravomoci Celní správy.

"Ostře to kontrastuje s přístupem ministra vnitra, který svou zákonnou povinnost plní rutinně a v řádných termínech," uvedl Korte.

Zprávu mají ministerstvo financí, vnitra a Generální inspekce bezpečnostních sborů předkládat pravidelně každého půl roku, což ministerstvo financí nedělá. "Trpělivost mi došla včera, když ji předložilo ministerstvo vnitra," uvedl Korte.

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska padá vina na celou vládu. "První místopředseda koaliční vlády porušuje zákony. Navíc se dopouští pochvalných výroků vůči nelidským praktikám Třetí říše. Obracíme se na dvě starší státotvorné strany - ČSSD a KDU-ČSL - s naléhavou otázkou, zda je pro jejich vládu jednání jejího prvního místopředsedy přijatelné a zda jsou ochotny za něj nést společnou odpovědnost," uvedl.

Témata:  Daniel Korte Andrej Babiš Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy