reklama

Korte v úterý novinářům řekl, že ministerstvo porušuje svou povinnost předkládat informaci o odposleších každého půl roku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ráno nařčení odmítl a označil Korteho slova za šikanu a lživou kampaň. Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že zprávy, které jsou neveřejné, byly doručeny tajemníkovi komise.

Komise nakonec podle Korteho některé zprávy objevila. "Podařilo se v archivu dohledat jednu zprávu za rok 2014 dodanou v říjnu 2015, pan ministr si dělá ze zákona trhací kalendář," řekl novinářům na tiskové konferenci ve Sněmovně. "Postrádám dvě zprávy za rok 2015 a za první pololetí roku 2016," dodal. Informace ze zprávy z roku 2014 navíc považuje za bezcenné, nicotné a nekontrolovatelné.

"Údajná bezcennost zpráv může být způsobena jedině činností komise, která o již předložených zprávách nevěděla a nadto je od resortu ani nevyžadovala, ač by toto měla činit z povahy své pravomoci," reagovala Schillerová.

Korte připustil, že dosud si v komisi nikdo nevšiml, že zprávy chybí. Chyboval podle něj tajemník výboru, jehož pochybení si neumí vysvětlit. Kvůli třem chybějícím zprávám však komise dnes přijala usnesení, podle kterého Babiš porušil zákon o celní správě.

Další člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL) vyzval Korteho k odchodu z čela komise, protože se svými podezřeními šel na veřejnost dřív, než s nimi seznámil komisi. O pozici Korteho v čele komise se nehlasovalo. Korte novinářům řekl, že Gabalovu výzvu zvážil, ale nemyslí si, že by závažně pochybil.