reklama

Výbor by se nad novelou, která má zpřesnit pravidla kolektivní správy autorských práv s ohledem na směrnice EU, měl sejít 21. září. Novelu tak bude Sněmovna schvalovat asi na říjnové schůzi.

Poslanci se dnes bez rozdílu stranické příslušnosti pozastavili nad tím, že se Ochranný svaz autorský (OSA) rozhodl sazby poplatků zvýšit skokově až o 50 procent a agentura DILIA o 25 procent. Místopředseda Sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík, který vrácení do výboru formálně navrhl, to označil za neúměrné. Podle něj by se sazby mohly zvýšit například nanejvýš o trojnásobek inflace. Do novely chce také prosadit, aby zvyšování poplatků podléhalo posouzení antimonopolního úřadu.

Poslanec ANO Radek Vondráček by chtěl znovu do novely vložit ustanovení, podle kterého by spory o sazebník poplatků řešily soudy. Sněmovní ústavně právní výbor to v červnu odmítl.

Herman měl naopak výhrady ke dvěma úpravám, které získaly podporu kulturního výboru. První z nich má zavést nárok na dodatečnou odměnu pro autory audiovizuálních děl, kteří ale byli za poskytnutí licence už jednorázově odměněni producentem. "Došlo by tak fakticky ke zdvojenému zaplacení za totéž," uvedl ministr. Odmítl také návrh, "který prakticky eliminuje novou komplexní úpravu tvorby sazebníků".

Ústavně právní výbor naopak nepodpořil kritizovaný návrh, podle kterého by provozovatelé internetových úložišť museli hradit odměnu za díla, která tam lidé nahráli k dalšímu sdílení nebo stahování. Ve výboru převážil názor, že by šlo o zavedení poplatku za protizákonné jednání.

Vládní norma má také zjednodušit ohlašování živých hudebních produkcí autorským svazům a otevřít možnosti pro zjednodušené licencování. Tato úprava souvisí s obdobnou senátní novelou autorského zákona, která si klade za cíl sjednotit lhůty pro oznamování kulturních akcí a jejich programu autorskému svazu. Senátní novela má rovněž umožnit folklorním sdružením a pořadatelům kulturních a společenských akcí, aby nemuseli jejich program oznamovat autorskému svazu, pokud na nich budou hudebníci hrát jen skladby lidové hudby od neznámých autorů.