Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysokoškolákem za peníze? Policie zadržela padělatele diplomů a vysvědčení

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Ústí nad Labem - Neúspěšní maturanti a vysokoškolští studenti si mohli na severu Čech pořídit padělky vysvědčení či diplomů. V gangu, který odhalila ústecká policie, hrál klíčovou roli manželský pár z Teplic. Všem obviněným hrozí až šest let vězení.

Manželé už před lety vyráběli falešná školní vysvědčení a stojí kvůli tomu před soudem, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Falešný doklad o vzdělání si koupilo víc než 20 lidí.

Maturitní vysvědčení prodávali padělatelé za 25.000 korun, bakalářský titul za 50.000 korun, magisterský pak za 75.000 korun. "Při tom uplatňovali obchodního ducha, když chtěl někdo maturitu i s diplomem, dostal slevu. Jiným slevili pár tisíc za náklady na cestu pro diplom," sdělil ke kauze Milan Kotrc, šéf ústecké hospodářské kriminálky.

Padělatelé měli klienty z celé České republiky. K předávání falzifikátů využívali kurýry. I ty policie obvinila. Manželé jsou stíháni vazebně, kurýři na svobodě. 

Témata:  padělky Ústecký kraj krimi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy