reklama

"Drtivá většina občanů má strach z toho, že mohou být oni nebo jejich blízcí poškozeni přepracovaným zdravotnickým personálem a většina požaduje zvýšení výdajů na zdravotnictví," řekl dnes prezident ČLK Milan Kubek k průzkumu, který vypracovala agentura STEM/MARK.

Většina oslovených rovněž požaduje, aby byla zdravotní péče alespoň zachována na současné úrovni. Je o tom přesvědčeno 86 procent respondentů.

Až 42 procent lidí se dokonce přímo setkalo s negativními důsledky, které způsobil nedostatek lékařského personálu v nemocnicích.

Lidé si také uvědomují, že se dostupnost zdravotní péče zhoršila, a to například tím, že musejí déle čekat v ordinacích nebo na objednaný zákrok. Oslovení (přes 65 procent) se také domnívají, že kvůli nedostatečnému odpočinku může zdravotnický personál udělat závažnou chybu a ohrozit zdraví.

"To je jasný vzkaz pro politickou reprezentaci, že se nemá zabývat pseudotématy, ale že by měla řešit skutečné problémy občanů této země. Jedním ze základních problémů je zdravotnictví," upozornil Kubek.

Průzkum se také zabýval tím, jak často Češi potřebují lékaře. Zjistil, že jednou za rok až 90 procent všech lidí. Téměř třetina Čechů byla také v uplynutých třech letech alespoň jednou hospitalizována.