Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorbačov posla do Prahy poselství: Začaly nové závody ve zbrojení, říká

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Praha/Moskva - Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov sice o víkendu na pražskou konferenci "Celková bezpečnost po studené válce. Jak řešit nové problémy? Evopská bezpečnost a Rusko", kvůli zdravotním problémům nedorazí, zaslal ale videoposelství. Vyjádřil v něm krajní znepokojení na stavem současného světa.

Gorbačov vykreslil chmurný obraz dnešního světa a zdůraznil, že při překonávání krize "je třeba začít s Evropou, samozřejmě včetně Ruska".

"Je za pět minut dvanáct, slova nestačí, situace se dál zhoršuje. Evropa se musí stát motorem pro vybudování nového globálního světa, světa bezpečného, spravedlivého a stabilního," řekl poslední vůdce SSSR. Poukázal na ukrajinský konflikt, na teroristické útoky ve Francii a dalších zemích a na prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem.

"Za sankcemi se nelze schovávat," pokračoval ve zjevné narážce na sankce západních států proti Rusku kvůli anexi ukrajinského Krymu. "Odpovědnost máme všichni," dodal. Podle Gorbačova začaly nové závody ve zbrojení, rostou vojenské rozpočty a v Evropě se rozmisťují nové vojenské jednotky. "Žádná vláda zatím nenavrhla spolehlivé východisko z krize," konstatoval Gorbačov.

"Vzniká dojem bezvýchodnosti, neprůchodné slepé uličky. V Evropě i ve světě jsou ale síly, které si uvědomují svou odpovědnost, jsou to politici, zástupci občanské společnosti, veřejně činní aktivisté, vědci, umělci," řekl Gorbačov, který v nynější situaci vidí i náznaky obnovení dialogu mezi Ruskem a USA. Prvním a nejnaléhavějším úkolem je podle Gorbačova "demilitarizace ukrajinského konfliktu".

Témata:  Michail Gorbačov Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy