Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná klíšťata: Počet nakažených lidí je letos rekordní

Klíšťata
Klíšťata
Foto: Focus Agency

Praha - Klíšťata letos nakazila nejvíce lidí za posledních několik let. Rekordní je počet nemocných klíšťovým zánětem mozku, ale také boreliózou. Riziko nakažení neklesá ani teď na podzim.

"Dceři nefunguje jakoby půlka obličeje, tak jsem už prostě nečekala a jela jsem do nemocnice," popsala děsivé chvíle maminka holčičky nakažené lymskou boreliózou. "Měla jsem vysoké teploty a byla jsem celá unavená, bolest kloubů a svalů," popsala své symptomy paní Mirka.

I tak se projevuje lymská borelióza. Jedna ze zákeřných nemocí, kterou přenášejí klíšťata. Letos se jí zatím nakazilo nejvíce lidí za posledních 5 let. Jen za uplynulý měsíc to bylo 700 pacientů, tedy zhruba celá třetina všech nemocných.

Na to, že budou klíšťata letos zdaleka nebezpečnější upozorňovali odborníci už na začátku léta. "Nemůžeme říct, jestli je něco zastaví. Myslím si, že spíš asi ne," předpovídala primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. A předpovědi se vyplnily. Klíšťatům totiž vyhovuje letošní průběh počasí. Navíc začala útočit už hodně brzo.

Podobně dramatické jsou také počty nakažených i ještě nebezpečnější nemocí, klíšťovou encefalitidou. Za prvních 8 měsíců lékaři evidují 365 pacientů s nehnisavým zánětem mozku, to je víc než za poslední dva roky dohromady.

Ten přitom každoročně i zabíjí a zanechává doživotní následky. Člověk se přitom nemusí nakazit od klíštěte přímo. Dva pacienti opavské nemocnice onemocněli po vypití nepřevařeného mléka. "Nejprve přišel muž, prokázala se klíšťová encefalitida a dva dny nato přichází jeho přítelkyně se stejným příběhem, se stejnými příznaky," popsal případ lékař infekčního oddělení nemocnice v Opavě Ivo Heimer. Pokud se zvíře od klíštěte nakazí, virus se dostává nejen do jeho krve, ale i do mléka.

Odborníci navíc varují, sezóna klíšťat zdaleka nekončí. Přestávají být totiž aktivní, až když teplota klesne pod 5 stupňů celsia.

Témata:  klíšťata nemoc encefalitida

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy