Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie provedla razii na Krajském úřadě v Hradci Králové

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Hradec Králové - Vyšetřování a dnešní zásah policie v krajském úřadě v Hradci Králové se týká zakázek na miliardovou přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Novinářům to řekl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Na pátek naplánované otevírání obálek s nabídkami do soutěže na nemocnici kraj hodlá odsunout na 14. října, uvedla mluvčí kraje Martina Götzová. V případu nebyl nikdo obviněn ani zadržen. Hejtman novinářům řekl, že policisté udělali prohlídku i u něj doma.

Policie podle hejtmana případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu. Franc uvedl, že policie dnes udělala prohlídku v prostorách úřadu u všech lidí, kteří měli co do činění se všemi zakázkami, které se týkaly modernizace náchodské nemocnice. "Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala," dodal. Policie zasahovala i v sídle Zdravotnického holdingu kraje na Pospíšilově třídě a na dalších místech

Přestavba nemocnice Náchod s odhadovanou cenou 1,3 miliardy korun je investiční prioritou kraje. Nynější tendr je třetí v pořadí, předchozí dva kraj z různých důvodů zrušil. Současný tendr pro kraj organizuje firma RTS. Krajský státní zástupce Pavel Hochmann možnou spojitost vyšetřování s tendrem na nemocnici nekomentoval.

Zásah policie na hradeckém hejtmanství se podle Hochmanna týká činnosti krajského úřadu. Nikdo podle něj nebyl obviněn ani zadržen, nynější úkony trestního řízení jsou dokumentačního charakteru. Bližší informace k tomu, jaké konkrétní věci se úkony týkají, Hochmann nesdělil. "Teď si zajišťujeme podklady pro to, abychom si mohli vyhodnotit to, zda se tam jedná o podezření z trestného činu, popřípadě jakého, jestli je tam trestní odpovědnost konkrétních osob," řekl Hochmann ČTK. Stanovovat přesnou právní kvalifikaci by nyní podle něj bylo předčasné. Zajištěné materiály podle jeho odhadu budou vyhodnocovány nejspíše několik měsíců. Bez bližších podrobností uvedl, že úkony policie se konají v kraji a i na dalších místech.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že v kraji zasahují kriminalisté z této jednotky. "Vzhledem k tomu, že podávání informací z trestního řízení si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, více informací nebudeme poskytovat," doplnil Ibehej.

Policie zasahovala i u hejtmana doma

Prohlídku policie podle hejtmana udělala v odboru investic a zdravotnictví a prohlídky budou i v místnosti hejtmana, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD). "Úřad i všechny dotčené osoby poskytují policii veškerou součinnost," uvedl Franc.

Novinářům také potvrdil potvrdil, že policisté zasahovali i u něj doma. "Poskytl jsem jim součinnost, prohlídka proběhla během hodiny, policisté si vzali pouze služební počítač a některé flash disky," řekl Franc, který je kromě hejtmana i senátorem. "Nemám co tajit, proto jsem tu prohlídku umožnil," řekl Franc.

Policisté si podle France z kanceláří úřadu odnášejí počítače, telefony, flash disky a některé dokumenty týkající se náchodské nemocnice, zásah se týká zhruba 10 až 15 lidí. France překvapilo, že se uskutečnil krátce před volbami a den předtím, než se měly otevírat obálky s nabídkami do tendru na přestavbu nemocnice. "To byla poslední věc, kterou jsme zde na úřadu chtěli dotáhnout, myslím si, že bylo velmi reálné, že budeme mít nabídky a že se náchodská nemocnice bude stavět," řekl Franc.

Uvedl, že zásah policie by neměl nějak omezit chod hejtmanství. "Tady jsou samozřejmě servery, na kterých všechna data, která mají úředníci a jsou v počítačích, by měly být k dispozici, budeme pokračovat dál," řekl.

Zpravodaj ČTK na hejtmanství zjistil, že na úřad přijelo nejméně deset policistů, podle některých informací jich v sídle kraje zasahuje kolem dvou desítek. Podle České televize (ČT) policii zajímá i e-mailová korespondence France, Táborského, Třešňákové a Dvořáka a vedoucích odborů zdravotnictví a investic. Hejtman Franc a radní Táborský jsou senátory a mají imunitu. Policisté se ale podle ČT prokázali takovými doklady s povoleními, která jim podobný zákrok umožňují.

Obvyklý chod krajského úřadu zásah policie podle zjištění zpravodaje ČTK nijak neomezil. Recepce hejtmanství fungovala během celého dne normálně, návštěvy i úředníci normálně procházeli.

Témata:  Hradec Králové Královéhradecký kraj Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy