reklama

Letadla budou poprvé vyzbrojena novým typem raket. První tři gripeny vzlétly kolem 11:30, zbývající dva krátce před polednem. ČTK to řekl Tomáš Maruščák, tiskový a informační důstojník 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Letouny měl původně doprovázet tanker U.S. Air Force a plánovalo se tankování paliva za letu. Nakonec ale bude let gripenů s mezipřistáním.

"V místech určených k tankování za letu není vhodné počasí, předpokládá se tam silná turbulence, které neumožňuje bezpečné provedení procedury. Po dohovoru s kapitánem amerického tankeru se velitel přeletu rozhodl pro záložní variantu - spolupráci s tankerem zrušit a přelet realizovat s mezipřistáním na letišti Lossiemouth ve Skotsku," uvedl zástupce velitele 211. taktické letky major Milan Nykodym.

Na základnu v Keflavíku už většina týmu odletěla v neděli, taktéž z čáslavské základny. Mise se účastní především vojáci, kteří na těch předchozích na Islandu nebyli. Kromě raket pro ničení vzdušných cílů krátkého dosahu budou mít gripeny i rakety středního dosahu.