Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika by mohla přispět na Evropskou digitální knihovnu více než půl milionem korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika by mohla přispět na Evropskou digitální knihovnu částkou 25.000 euro (asi 675.000 korun). Příspěvek na léta 2016 a 2017 by měl jít z rozpočtu ministerstva kultury.

Ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) příspěvek již před rokem avizoval v Bruselu. Česká republika dosud na chod knihovny nepřispěla. Jeho návrh v pondělí projedná vláda.

Knihovna zvaná Europeana je instituce, která umožňuje přístup on-line ke kulturním materiálům z celé Evropy v digitální podobě. Financování knihovny dosud řešily dobrovolné příspěvky členských států na provoz Nadace Europeana a poskytování digitalizovaných materiálů z daných zemí. Letos v květnu Rada pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport EU členské státy vyzvala, aby zvážily podporu činností Europeany.

Evropská digitální knihovna je archiv a muzeum s přístupem ve 27 evropských jazycích. Založila ji v roce 2008 Evropská unie a přes počáteční problematický rozjezd dnes čítá na 52 milionů dokumentů. Umožňuje přístup ke knihám, tiskovinám, fotografiím, kinematografickým a audiovizuálním dílům, archivním dokumentům, muzejním sbírkám, pamětihodnostem a archeologickým památkám.

Od roku 2014 do 1. října 2017 Komise podporuje Europeanu v rámci víceletého financování. Do té doby, než bude zaveden na základě zadávání veřejných zakázek nový systém financování, vyzvala rada pro vzdělávání členské státy k podpoře knihovny.

Témata:  knihovny Česká republika Ministerstvo kultury České republiky

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy