Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známá jména propadla: Škromach v Senátu končí, úspěch neměli ani Váňa a Šlégr

Zdeněk Škromach /ČSSD/
Zdeněk Škromach /ČSSD/
Foto: Reprofoto DVTV

Praha - Nestranička Anna Hubáčková porazila v souboji o senátorské křeslo za volební obvod Hodonín Zdeňka Škromach (ČSSD). Do horní sněmovny se nedostane žokej Josef Váňa z ANO, neuspěl ani hokejista Jiří Šlégr (ČSSD).

Anna Hubáčková (59) je od roku 2014 starostka Ratíškovic. Předtím působila řadu let jako úřednice. Začínala jako vodohospodářka hodonínského závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací, v 90. letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 vedla odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kde pracovala až do svého vstupu do politiky.

O hlasy voličů se jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL ucházela poprvé a hned úspěšně před dvěma roky v komunálních volbách.

Vystudovala stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně (1981), při zaměstnání pak ještě bakalářský obor místní správa na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1995). Za svou práci na krajském úřadě získala v roce 2005 Cenu ministra životního prostředí.

"Není to spiknutí proti hnutí ANO a když už, tak rozhodli voliči," komentoval volební úspěch KDU-ČSL šéf strany Pavel Bělobrádek. „Anna Hubáčková je velmi dobře známá v regionu, působila v oblasti životního prostředí. Značka KDU-ČSL není těmto kandidátům na obtíž," reagoval na vítězství kandidátky nad Škromachem.

Za KDU-ČSL (ať už samostatně, nebo koaličně) uspěli Renata Chmelová (Praha 10), Petr Šilar (Ústí nad Orlicí), Jaromíra Vítková (Blansko), Šárka Jelínková (Kroměříž), Anna Hubáčková (Hodonín), Miluše Horská (Pardubice), Petr Orel (Nový Jičín), Ladislav Kos (Praha 11).

Za TOP 09 uspěli Tomáš Czernin (Jičín) a Jiří Růžička (Praha 6). Komunisté nového senátora mít nebudou. Za ANO uspěli Jaroslav Větrovský (Tábor), Jiří Dušek (Brno-město, obvod 58), Ladislav Václavec (Bruntál). Za ČSSD uspěli Jaromír Strnad (Kutná Hora) a Jan Žaloudík (Brno-město, obvod 55).

Za Starosty a nezávislé uspěli Michael Canov (Liberec), Petr Holeček (Mělník) a Jan Horník (Karlovy Vary). Za Severočechy Alena Dernerová (Most) a Jaroslav Doubrava (Ústí nad Labem). Za ODS uspěli Miloš Vystrčil (Jihlava), Jiří Oberfalzer (Beroun) a Tomáš Jirsa (Český Krumlov).

Témata:  Zdeněk Škromach Senát Parlamentu České republiky Volby 2016

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy