Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek: Česko je pro co nejrychlejší zrušení protiruských sankcí, nejsou rozumné

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes agentuře TASS v Praze řekl, že Česko podporuje co nejrychlejší zrušení sankcí vůči Rusku. Sankce podle něj omezují obě strany.

„Věříme, že budou postupně zrušeny, protože působí problémy oběma stranám - Ruské federaci i EU," řekl Mládek, který ale zároveň připomněl, že je Česko členem EU, a proto je povinno rozhodnutí o sankcích respektovat.

„Od samého počátku účinnosti sankcí neustále opakujeme, a to i premiér Bohuslav Sobotka, že sankce nepovažujeme za rozumné," citovala Mládka ruská agentura.

Ministr, který ve středu odcestuje na krátkou návštěvu ruské Samarské oblasti, poukázal na pokles vzájemného obchodu, který se loni snížil o 40 procent a klesá i letos.

„Je to důsledek sankcí a odvetných kroků, a také situace na světovém surovinovém trhu a snížení kurzu ruského rublu. I v podmínkách různých omezení máme zájem na zachování dobré hospodářské spolupráce českých podniků s jejich ruskými partnery," dodal.

Témata:  Jan Mládek Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy