Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská ambasáda zuří. Dalajlama prý v Česku prováděl protičínskou separatistickou činnos

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poprask kolem návštěvy dalajlámy, prohlášení ústavních činitelů o Číně a vyvěšování tibetských vlajek nekončí. Protože celá velmi věc zajímá nejen občany, ale i novináře, je čínská ambasáda v Praze zahlcena dotazy. Vydala proto na svých stránkách na Facebooku oficiální vyjádření.

„Dne 18. října se ministr kultury ČR a další přední čeští politici setkali se 14. dalajlámou, který v České republice provádí protičínskou separatistickou činnost. Čínská strana v reakci na tuto skutečnost vyjadřuje silnou nespokojenost a důrazný protest. Náš postoj je konzistentní a jasný. 14. dalajláma je politický exulant, který se v zahraničí pod maskou náboženství dlouhodobě věnuje protičínským separatistickým aktivitám. Důrazně se stavíme proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou vstupovaly do jakékoliv formy kontaktu," uvedl v prohlášení mluvčího ministerstva zahraničích věcí Čínské lidové republiky.

V prohlášení také uvádí, že čínská strana zaznamenala, že v reakci na setkání několika českých politiků s dalajlámou učinili prezident České republiky, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny a předseda vlády ČR společné prohlášení a že další prohlášení vydalo také Ministerstvo zahraničních věcí ČR. „V těchto prohlášeních bylo znovu potvrzeno a zdůrazněno, že česká vláda dodržuje politiku jedné Číny, respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny a uznává, že Tibet je součástí Číny. Doufáme, že česká strana bude s Čínou vždy postupovat ve stejném směru co se týká bilaterálních vztahů a bude spolu s čínskou stranou konkrétními kroky chránit současné dobře se rozvíjející čínsko-české vztahy," uvedl tehdy mluvčí.

Kauza však neutichla ani další den, ve čtvrtek večer proto ambasáda zveřejnila další prohlášení. „Velvyslanectví ČLR v ČR obdrželo v poslední době dotazy několika českých médií týkající se setkání některých předních českých politiků s dalajlámou. V ní mluvčí zopakoval to, co už uvedla dříve a dodal: „Čínská strana klade stálý důraz na rozvoj vztahů s Českou republikou. V posledních letech obě strany dosáhly konkrétních výsledků spolupráce v mnoha oblastech jako je letecká doprava, cestovní ruch, vzájemné investice nebo výměna v kultuře, školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Právě včera byl v Chebu slavnostně zahájen provoz továrny čínské společnosti BWI. Celková výše této investice činí 750 milionů korun a závod poskytuje více než 300 pracovních míst. Doufáme, že celá česká strana bude skutečně respektovat klíčové zájmy a hlavní obavy Číny a chránit zdravý a stabilní rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi".

Dalajlama se v předchozích dnech účastnil mezinárodní konference Forum 2000 v Praze. Někteří čeští politici avizovali, že se s dalajlamou setkají, a čínské ministerstvo zahraničí si proto ještě předtím pozvalo českého velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla serveru Aktuálně.cz, že čínská strana velvyslance vyzvala, aby se oficiální představitelé Česka s dalajlamou nesešli, v opačném případě hrozila zhoršením vztahů s Českem.

S dalajlamou se mimo jiné setkal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). V reakci na to pak prezident Miloš Zeman, premiér Sobotka a předsedové parlamentních komor vydali prohlášení, že by považovali za nešťastné, aby osobní aktivity některých českých politiků byly vnímány jako změna oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň vyjádřili respekt k územní celistvosti Čínské lidové republiky, která dalajlamu označuje za separatistu bojujícího za nezávislost Tibetu.

Témata:  Česká republika Čína H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy