Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dušičky v Brně: Hřbitovy hlídá 200 strážníků, mají dalekohledy pro noční vidění

Dušičky, ilustrační foto
Dušičky, ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Památka zesnulých neboli Dušičky láká na hřbitov zloděje, policie proto posiluje hlídky. Například 13 hřbitovů v Brně má na starosti 200 strážníků.

Dušičky připadají na 2. listopadu, letos je to středa. Střežený je především Ústřední hřbitov v Brně, odkud strážníci během dne prakticky neodcházejí.

"V nočních hodinách se na kontroly rozsáhlého prostoru mezi Jihlavskou a Vídeňskou ulicí vydávají mimo jiné psovodi městské policie se služebními psy nebo pořádková jednotka s dalekohledy pro noční vidění," řekl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Zvýšená kontrola by měla odradit zloděje pietních předmětů z hrobů a osobních věcí z aut nebo například vandaly. Mluvčí doplnil, že žádný incident v souvislosti s Dušičkami strážníci dosud nezaznamenali.

 

 

Jihomoravští policisté v souvislosti s prodlouženým dušičkovým víkendem posílili hlídky dopravních policistů i hlídky pořádkové služby. Podle mluvčího Bohumila Maláška je sice v okolí hřbitovů větší provoz než obvykle, je ale klidnější než v dušičkovém období v předchozích letech.

Ani policisté podle Maláška v souvislosti s Dušičkami zatím nic vážnějšího neřešili. Výjimkou bylo zadržení cizinky (38), která na Ústředním hřbitově neoprávněně vybírala příspěvky na tělesně postižené. Sama přitom simulovala svou hluchoněmost. Policejní hlídka její počínání vyřešila blokovou pokutou. Policisté doporučují, aby lidé byli při pohybu po areálu hřbitova obezřetní a hlídali si své osobní věci.

Témata:  "svátek zesnulých ""dušičky""" Brno hřbitov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy