reklama

Z Československa po porážce nacismu odešlo během divokého vyhánění i pozdějšího organizovaného odsunu kolem tří milionů Němců.

Projekt Smíření 2016 pořádá organizace Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde. "Reakce pamětníků na naše pozvání jsou neuvěřitelně pozitivní, jsme rádi, že jich do Prahy dorazí tolik. Je to jedna z posledních šancí se s nimi setkat," řekla jednatelka Sdružení Ackermann-Gemeinde Eva Engelhardtová.

V kostele sv. Antonína v Praze 7 se 5. listopadu večer za účasti vysídlenců či jejich potomků uskuteční koncert s autorskou skladbou mladé skladatelky Elišky Cílkové. Sdružení Antikomplex připravuje pro Národní technickou knihovnu výstavu, jež má poté putovat po českých městech.

Výstava, která začne 7. listopadu, ukazuje osudy a pohledy 14 rodin - sedmi, které byly po válce vysídleny ze svých domovů, a jiných sedmi, které nyní v domech žijí a s vysídlenými se stýkají.

Na projekt přispívá Česko-německý fond budoucnost, Nadace Hannse Seidela, Praha 7 a bavorské ministerstvo práce, sociálních věcí, rodiny a integrace. Záštitu mu dal český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.