reklama

"Rozhodli jsme se, že v budově zůstaneme. Myslíme si, že fungující autonomní sociální centrum má větší hodnotu pro město než kanceláře SŽDC," řekla Jana Bednářová z kolektivu Kliniky. SŽDC na dům nechalo vylepit výzvy k jeho vyklizení. V dopise varuje před tím, že bude vymáhat částku ve výši nájemného prostor, kde sídlí zaměstnanci Správy železniční geodézie, kteří by se v budoucnu měli do Jeseniovy ulice číslo 60 přesunout. Na výzvy k jednání podle kolektivu nikdo z úřadu nezareagoval.

S předchozím majitelem, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), vede kolektiv soudní spor kvůli neprodloužení smlouvy. Za každý den, kdy byla budova využívaná po jejím skončení, úřad Kliniku pokutoval. Aktivisté dnes uvedli, že všechny dlužné částky splatili. Vyjádření úřadu ČTK zjišťuje.

Aktivisté prázdnou budovu v majetku státu obsadili v prosinci 2014. Policie ji několikrát vyklidila, poté jim ji majetkový úřad na rok zapůjčil a aktivisté v ní provozovali a dále provozují sociální centrum. Pořádají přednášky, koncerty a jazykové kurzy, budovu také svépomocí opravují. O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Budovu chtěl získat i pražský magistrát.

Smlouva o pronájmu Klinice skončila letos v březnu, pak anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili. Program v centru pokračuje i přes převod budovy správě železnic.