Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS řeší platnost zvolení senátorky Dernerové, hádky mezi Severočechy.cz trvají

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Podle místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz Hany Jeníčkové nebyla lékařka Alena Dernerová platnou a řádně schválenou kandidátkou do Senátu. Proto žádá Nejvyšší správní soud (NSS) o vyslovení neplatnosti jejího zvolení v senátním obvodu Most. Verdikt padne ve 14:30.

Schwarz podle NSS jednoznačně neprokázal, že je oprávněn za hnutí jednat. Soud má pochybnosti o právoplatnosti jeho zvolení, uvedl předseda senátu Tomáš Langášek. Předsedou se měl Schwarz stát na nedávné valné hromadě.

Hnutí je rozpolcené. Jeníčková těsně před volbami sama sebe jmenovala volební zmocněnkyní a žádala odvolání kandidatury Dernerové. Mostecký magistrát ale k žádosti nepřihlédl. Podle dnešního vyjádření zástupkyně tajemníka Jany Čejkové měl magistrát pochybnost o tom, zda jde skutečně o vůli hnutí.

Jeníčkové se ale podařilo stáhnout kandidátku Severočechů do krajských voleb, kde rozhodoval krajský úřad. Zpochybňuje také platnost valné hromady, z níž vzešel jako předseda hnutí Schwarz. Naopak Schwarz tvrdí, že je demokraticky zvolený a že jej podporuje většina hnutí.

Kromě Jeníčkové podal stížnosti kvůli senátním volbám v Mostě také její spojenec Luboš Pitín. Oba se domnívají, že lékařka Dernerová nebyla platným kandidátem, a tedy ani nemohla být řádně zvolena senátorkou. Další stížnost podala skupina lidí kolem Vlastimila Balína.

Podle výpovědi Schwarze chtěla Jeníčková odvolat ze senátních voleb Dernerovou kvůli osobní mstě. "Paní Dernerová měla jediná odvahu označit paní Jeníčkovou za symbol korupce na Mostecku," řekl Schwarz. Připomněl také to, že někdejší náměstkyně primátora Mostu Jeníčková v pondělí dostala nepravomocně podmínku za maření přípravy a průběhu komunálních voleb v roce 2014.

Lhůta k vyřešení stížností na senátní volby vyprší soudu 17. listopadu. Volební senát se ale pokusí podněty vyřešit rychleji, protože horní komora parlamentu by se měla poprvé v novém složení sejít už 16. listopadu.

Témata:  Alena Dernerová Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy