reklama

Že mezi Hradem a velvyslanectví nepanují dobré vztahy, dokazuje i tweet mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který napsal: „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to vyznamné posílení našich historicky pevných vztahů s USA."

Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už hlavu státu vyzvali, aby se Schapirovi za nepravdivou kritiku omluvila. „Kam až muže klesnout mluvčí prezidenta. Kde je férovost, schopnost přiznat chybu a mluvit se? Místo toho tak trapný výrok," pustil se do Ovčáčka Jurečka.

Hrad ale omluvu rozhodně neplánuje. „Netřeba se omlouvat neviditelnému," reagoval na dotaz ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s odkazem na svá dřívější slova, kdy na zprávu, že Schapiro na Hradě 28. října byl, odvětil, že „pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný".

Od Miloše Zemana se tedy velvyslanec omluvy zřejmě nedočká, přesto se jedna omluva objevila. „Vaše excelence, vážený pane velvyslanče, prosíme, abyste přijal naši omluvu za nezdvořilé a hlavně nepravdivé výroky prezidenta Zeman, týkající se Vaší osoby. Vzhledem k tomu, že hlava státu se zřejmě omluvit nehodlá a naopak přidává další urážlivé výroky na Vaši adresu, je nám to líto a stydíme se. Ne všichni Češi jsou takto neomalení," píše se v dopise čtenářů, který uveřejnili Lidové noviny a který nese podpis !Věta a Ctibor Perlínovi".

Text omluvy se šíří po sociálních sítích, upozornil na něj třeba poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška, který jej vyvěsil na svém facebookovém profilu.