reklama

Důvodem správního řízení bylo údajné porušení zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. Lesy ČR s názorem antimonopolního úřadu nesouhlasily a podaly proti předběžnému opatření zakazujícímu podpis smluv rozklad. Antimonopolní úřad správní řízení zahájil z vlastního podnětu.

Předmětem celého tendru je 48 územních jednotek ve třech typech soutěží na léta 2017 až 2021. ÚOHS od 23. září vedl správní řízení ve dvou typech soutěží se 34 jednotkami, kde je celková hodnota prací 2,98 miliardy korun.

Švanda ČTK řekl, že ÚOHS rozhodl o všech částech zakázky, které měl na stole. "ÚOHS rozhodl jak o případu, v němž již došlo ze strany zadavatele k uzavření smlouvy, tak i o všech případech, kdy zadávací řízení byla v běhu. Došlo k zastavení správních řízení a zrušení nařízených předběžných opatření. Rozhodnutí budou k dispozici po nabytí právní moci na webu ÚOHS," uvedl Švanda.

ÚOHS přezkoumával úkony LČR u takzvané komplexní zakázky, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. ÚOHS se zabýval i soutěží na šesti jednotkách, kde předmětem soutěže je těžba s prodejem dřeva, souhrnná hodnota u nich je 168 milionů korun.

Obálky s nabídkami do tendru LČR otevřely v září. Předběžným vítězem se stala skupina PETRA z Ratíškovic u Hodonína. Firma PETRA a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ v tendru 2017+ podaly nejlepší cenovou nabídku na 15 z 48 soutěžených územních jednotek a mají tak šanci získat 15 kontraktů. V případě uzavření 15 nových smluv může PETRA významně posílit svou pozici v těžbě dřeva ve státních lesích a stát se jednoznačně největším obchodním partnerem Lesů ČR.