reklama

Změny souvisí s novým zákonem o veřejných zakázkách, který už o blacklistu nemluví. Dosud se na něj dostávaly především společnosti, které v tendrech například fingovaly reference. Platila praxe, že od ÚOHS za porušení zákona o veřejných zakázkách dostaly pokutu a automaticky je na blacklist zapsalo ministerstvo pro místní rozvoj, které také seznam vedlo.

Na blacklist se dostala zhruba desítka firem. Patřila mezi ně například UPC Česká republika, která uváděla v jedné z veřejných zakázek nepravdivé informace. Od ÚOHS dostala pokutu 400.000 korun. Tříletý trest firmě už vypršel. Nyní je na blacklistu pětice firem, například Simacek facility.

Podle Lenky Novákové z advokátní kanceláře LZ Legal byla představa státu taková, že rejstřík bude představovat další významný nástroj, který zadavateli veřejné zakázky umožní větší kontrolu dodavatelů přihlášených do soutěže. "Vzhledem ke skutečnosti, že tato sankce je ukládána výjimečně, domnívám se, že původní záměr tento rejstřík nenaplnil," uvedla už dříve Nováková.