Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští drůbežáři chtějí značení původu vajec na krabičce

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zákazníci, pokud chtějí české produkty, se v součanosti musejí podívat dovnitř krabičky na značení přímo na vejci. Tajemník Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský proto přišel s návrhem, aby se země původu vajec značila přímo na obalu.

Změnu by mělo připravit ministerstvo zemědělství, podle prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana se ale k tomu nemá.

Čeští drůbežáři čelí masivním dovozům polských vajec a tvrdí, že jejich ceny jsou dumpingové. Toman připomněl kauzu salmonely v milionech vajec z Polska a řekl, že nemá důvěru v polské dozorové orgány.

Jak dnes ČTK řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád, rizikových vajec mohly být až čtyři miliony. Z trhu byly staženy dva miliony vajec, zbytek se prodal.

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Témata:  vejce potraviny Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy