Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústeckým hejtmanem se podruhé stal Bubeníček (KSČM), Plzeňský kraj bude řídit Bernard (ČSSD)

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem/Plzeň - Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM). Ve veřejné volbě dostal 28 z 55 hlasů. Pátým hejtmanem Plzeňského kraje se dnes stal jednapadesátiletý Josef Bernard z ČSSD.

Koalici v Ústeckém kraji uzavřeli komunisté s ČSSD a koalicí SPD-SPO. V zastupitelstvu mají nadpoloviční většinu právě 28 mandátů. Hejtman bude mít pět náměstků, dva komunisty, dva sociální demokraty a jednoho zástupce SPD-SPO. Statutárním náměstkem je Martin Klika (ČSSD).

Svého kandidáta na hejtmana postavilo i vítězné hnutí ANO, které skončilo stejně jako ODS v opozici. O Petru Urbánkovi se ale nakonec nehlasovalo, protože byl zvolen Bubeníček. Opozice se snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla. Hejtman bude mít nově pět náměstků, v minulém období měl jen dva.

Bubeníček těsně po zvolení řekl, že věří ve spolupráci napříč politickým spektrem. "Aby pokračoval rozvoj Ústeckého kraje, jak se nám to podařilo nastartovat v minulých čtyřech letech," řekl Bubeníček, který Ústecký kraj vedl už v uplynulých čtyřech letech.

Hejtmanem Plzeňského kraje se dnes stal Bernard. Bývalého generálního ředitele plzeňské firmy Škoda Transportation, lídra ČSSD v krajských volbách, na ustavujícím zasedání volilo ve veřejném hlasování 23 z 45 zastupitelů vzešlých z říjnových voleb. V čele kraje Bernard střídá čtyřiašedesátiletého stranického kolegu Václava Šlajse, který už nekandidoval.

Bernard dnes zastupitelům i obyvatelům regionu slíbil otevřený kraj. "Budeme víc komunikovat s občany, vtahovat je do věcí veřejných," řekl. Prioritou zůstává doprava a zdravotnictví či sociální oblast a péče o seniory.

Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se už třetí den po volbách dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Do zastupitelstva se dostalo rekordních osm ze 17 kandidujících stran. ANO má 11 míst, ČSSD devět, ODS osm, KSČM šest, Starostové a Patrioti čtyři a TOP 09 tři mandáty. Po dvou křeslech má ještě Koalice SPD a SPO a Koalice pro Plzeňský kraj.

Témata:  Oldřich Bubeníček Ústecký kraj Josef Bernard Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy