reklama

"Dovolil bych si proto zatím jen krátce prohlásit, že nic z toho, co se stalo, jsem neudělal úmyslně. Naopak toho velmi lituji a jako člověk se hluboce stydím," citoval dnes server Kadlece. Omluvil se také poškozeným i policejnímu sboru a prohlásil, že udělá vše pro to, aby způsobenou škodu uhradil. Kadlec přiznal, že nevlastnil řidičský průkaz.

Na havarovaných vozidlech zatím byla vyčíslena škoda přes dva miliony korun. Inspekce podle Sandorové případ dál prověřuje. Případné trestní stíhání by mohlo začít až za delší dobu, protože se musejí vyčíslit škody, vyslechnout svědci nebo vyhodnotit kamerové záznamy z ulic.

Kadlec je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu poškození cizí věci. Když ho policisté dostihli v Máchově ulici, tak nejprve odmítl orientační dechovou zkoušku a nechtěl policistům ukázat řidičský průkaz. Souhlasil však s převozem na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. V nemocnic mu policisté naměřili přes jedno promile.

Kadlec neměl svoje auto pojištěné. Škodu tak zaplatí Česká kancelář pojistitelů, která jí po něm následně bude vymáhat.

Kadlec měl s řízením pod vlivem alkoholu problémy i v minulosti. Loni v březnu v Praze podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Přivolaní policisté mu naměřili 1,5 promile alkoholu v dechu, odběr krve Kadlec odmítl.

Kadlec pak u soudu tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař. Obvodní soud pro Prahu 2 nejprve policistu nepotrestal s odůvodněním, že se jedná jen o přestupek. Městský soud v Praze ale následně vyhověl stížnosti státního zástupce a případ nižšímu soudu vrátil. Soud se bude případem zabývat 3. května.

Ministr vnitra Milan Chovanec postavil ke konci loňského roku Kadlece mimo službu a policejní důstojník byl také odvolán z funkce na Policejní akademii. Pokud se podle Chovance potvrdí i nová podezření, tak ho hodlá ze sboru propustit bez nároku na výsluhy.