Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechům hrozí chudoba, pracovat nechtějí. Odborník vymyslel, co s tím

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Praha - Podle průzkumu agentury MEDIAN až 40 procent lidí v Česku žije na hranici chudoby. Je proto zapotřebí lidi motivovat do práce, k čemuž by prý mohly pomoci vyšší sociální dávky.

Tomáš Tožička z organizace EDUCON označuje Českou republiku za zchudlý stát. "Když se podíváme na jiné statistky, které uvádí třeba Eurostat, tak český příjem, medián, je 9. nejnižší v Evropské unii. To znamená, že patříme mezi tu nejnižší sortu příjmů," řekl Českému rozhlasu a dodal, že statistiky ukazují jen to, kolik je nejchudších mezi chudými.

Daniel Prokop z agentury MEDIAN varuje, že v Česku není tolik lidí pod hranicí chudoby, problém je ale v tom, že celá řada jich je nad hranicí a nechybí mnoho, aby spadli do pásma chudoby. 

"Myslím že existuje velmi málo nějakých zpětněvazebních systémových procesů, které by situaci změnily. Naopak, ty zpětněvazební systémy jsou nastaveny tak, že to vlastně podporují – nízká minimální mzda, nízké sociální dávky. V obou těchto ukazatelích jsme mezi nejhoršími zeměmi v EU," tvrdí Tožička.

Podle něj nízké sociální dávky k větší aktivitě nemotivují. Pokud totiž klesá příjem tak, že si nevydělají tolik, aby se uživili. Tožička se na základě studií domnívá, že sociální dávky mohou zvýšit nezaměstnanost, ale i počet lidí, kteří studují, nebo podnikají.

"Je nesmysl tvrdit, že lidi motivujeme nízkými příjmy nebo nízkými sociálními dávkami k větší aktivitě. Opak je pravdou. Vím to z vlastní zkušenosti, když jsem v tom sektoru pracoval, a studie několika univerzit to potvrzují. Pokud zvyšujeme sociální dávky, pokud těm lidem zajištujeme nějakou důstojnou jistotu, zajišťujeme tím to, že chtějí zlepšovat svůj život a budou se lépe začleňovat," upozornil.

Témata:  lidé sociální dávky zaměstnání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy