Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR je 128 tisíc neziskových organizací, začínají se víc profesionalizovat

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Z nového vládního dokumentu vyplývá, že v Česku existuje 128 tisíc neziskových organizací. Nevyplňují jen volný čas, ale poskytují také služby potřebným. Loni získaly od státu, krajů a obcí na dotacích kolem 16,5 miliardy korun.

Na konci září bylo podle serveru neziskovky.cz, který vychází z údajů Českého statistického úřadu, v ČR registrováno 128.002 spolků, obecně prospěšných společností, nadací, nadačních fondů, ústavů a církevních organizací. Na konci loňska jich bylo o 3000 méně.

Stát, kraje, obce a státní fondy poskytly loni neziskovým organizacím dotace 16,5 miliardy korun. Zhruba 30 procent částky putovalo do tělovýchovy, 29 procent do sociálních služeb a na podporu zaměstnanosti, 11 procent do vzdělávání. V roce 2009 dotace činily 10,2 miliardy, od té doby každoročně rostly. Neziskový sektor získává peníze i z darů, vlastní činnosti či členských příspěvků.

Podle vládního dokumentu se ale pomalu zvedá i podíl neziskového sektoru na HDP. V posledních letech se pohybuje kolem 0,7 procenta. Dobrovolníci odvádějí práci, která odpovídá 0,15 procenta HDP. Zatímco v roce 2014 se v ČR vydělávalo průměrně 25.753 korun, v neziskové oblasti to bylo 20.376 korun.

Neziskové organizace nezřizuje stát. Pokud mají zisk, nerozdělí si ho vedení a členové. Do činnosti se zapojují také dobrovolníci.

Podle vládního dokumentu o politice vůči nestátním organizacím se neziskovky postupně profesionalizují. "Profesionalizaci si vynutily především veřejné finanční prostředky, poskytované správou. Ve zvýšené míře to platí o podpoře z fondů EU," uvedla vláda v souhrnu své politiky vůči nestátním organizacím.

Servisní neziskové organizace poskytují služby přímo lidem, věnují se charitě, péči o seniory a postižené či vzdělávání. Filantropické a humanitární organizace podporují prospěšné aktivity a pomáhají obětem katastrof. Nejpočetnější skupinu v Česku tvoří zájmové organizace.

Témata:  neziskovky vláda Česká republika

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.