Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají jasno: Měl by se o ně postarat stát

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Většina Čechů se shoduje, že odpovědnost za sociální zabezpečení občanů by měl mít právě stát. Dávky by přitom lidem přidělovalo pouze 44 procent respondentů.

Necelá polovina populace přitom hodnotí péči státu o sociální situaci občanů jako nedostatečnou. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu, který v listopadu provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

O tom, že má sociální zabezpečení zajišťovat stát, je přesvědčeno 59 procent respondentů. Přibližně desetina je pak toho názoru, že by se o své sociální zabezpečení měli postarat spíše sami občané a necelá třetina se nepřiklání ani k jednomu z řešení. Podle autorů průzkumu převládá názor, že by tato úloha měla patřit spíše státu než samotným občanům, dlouhodobě a je poměrně stabilní.

Z časového hlediska se ale snižuje podíl těch, kteří vidí péči státu jako nedostatečnou (46 procent). Oproti loňsku klesl jejich podíl o devět procentních bodů, nejvýraznější byla tato tendence v 2012, kdy jako nedostatečnou hodnotilo péči ze strany státu 71 procent dotázaných. Že se stát stará příliš mnoho, míní v současnosti pět procent občanů, jako přiměřenou péči ji hodnotí 43 procent.

Průzkum také zjišťoval, zda se dávky a služby sociálního systému mají rozdělovat jen potřebným nebo plošně. Pouze potřebným a lidem v nouzi by dávky přidělovalo 44 procent respondentů, přibližně třetina se přiklání k názoru, že některé dávky mají být vypláceny všem bez ohledu na výši příjmu.

Témata:  Češi lidé průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy