Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tejc o osudu ČSSD: Musíme se posunout více doleva. Nemůžeme být posedlí Babišem

Jeroným Tejc
Jeroným Tejc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanec ČSSD Jeroným Tejc dnes vystoupil na zasedání užšího vedení strany a představil své myšlenky. Sociální demokracie se podle něj musí posunout doleva a nebýt posedlá Andrejem Babišem.

Ve svém projevu se Tejc nevracel ke své kritice z posledních týdnů a soustředil se na budoucnost. "Bylo mým cílem probudit vedení i celou ČSSD, abychom nešli do středu a doprava, jak bylo avizováno, ale doleva. Abychom se zabývali věcmi, které trápí lidi," uvedl. Úspěch této snahy podle něj naznačil i dnešní Sobotkův projev, který byl stejně jako Tejcův za zavřenými dveřmi. "Všechny věci, co jsem označil v posledních dvou měsících za důležité, dnes zaznívají z úst předsedy a dalších kandidátů," řekl.

Tejc by si přál přiblížení výše důchodu průměrné mzdě, zrychlení rozhodování soudů ve sporech o péči o děti a výživné, progresivní zdanění a snížení DPH u základních potravin. "Neměli bychom být posedlí Andrejem Babišem, ale být posedlí tím, co chtějí voliči," řekl.

Tejc se bude na březnovém sjezdu ucházet o post statutárního místopředsedy, Sobotka si ale přeje, aby funkci nadále zastával ministr vnitra Milan Chovanec. "Já jsem zaznamenal, že si předseda řekl, jaký chce tým. O tom nakonec rozhodnou delegáti," řekl.

Na předsedu kandidovat nechce, na dotaz novinářů však neřekl, zda podpoří Sobotku. "Když vybíráte z jednoho kandidáta, máte zúžený výběr," připomněl fakt, že Sobotka zatím nemá při obhajobě vyzyvatele.

Témata:  Jeroným Tejc Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:46

Fico má po útoku rozsáhlá zranění. Některé věci se bud muset učit znovu

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy