Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do služebního zákona by se mohly dostat náborové příspěvky

Martin Komárek /ANO/
Martin Komárek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní úřady možná budou moci dávat náborový příspěvek při obsazování služebních míst, o něž lidé nejeví zájem. Úlevu ze služebního zákona by mohli získat posudkoví lékaři, jichž není dostatek.

Státní zaměstnanci by do složení úřednické zkoušky také nemuseli dostávat nejnižší platový tarif. Vyplývá to z úprav služebního zákona, které by chtělo ministerstvo vnitra přidat ve Sněmovně k senátní novele, podle níž by referenti bez maturity dostali šanci doplnit si v příštích pěti letech vzdělání. Umožnilo by jim to vstup do služebního poměru.

Senátní předlohu dnes projednával sněmovní ústavně-právní výbor, debatu přerušil. Vnitro navrhuje tři desítky úprav služebního zákona. "Je to 'hasicí' pozměňovací návrh, nikoli koncepční novela," řekl náměstek ministra Petr Mlsna.

Náborový příspěvek by při splnění daných podmínek činil 100.000 korun. Možný by byl i nižší. Příspěvek by měl přispět k řešení problémů s obsazením služebních míst, na něž se dlouhodobě nedaří sehnat vhodné státní zaměstnance, stojí ve zdůvodnění. Jde například o daňovou kontrolu, o místa právníků a o posudkové lékaře. Na ně míří i navrhovaná výjimka, podle níž by nemuseli skončit s dosažením 70 let věku. Stejná výjimka už byla schválena pro diplomaty.

"Česká správa sociálního zabezpečení se potýká s nedostatkem lékařů," řekla náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Iva Merhautová. Věková výjimka by podle předlohy platila pro posudkové lékaře do konce roku 2018. Do té doby by navíc mohli v těchto pozicích působit v pracovním, nikoli ve služebním poměru.

Témata:  služební zákon Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy