reklama

"Dosud nikdy nedocházelo k takovému zneužívání výkonné moci k podpoře vlastního podnikání, jako se to děje nyní," uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala. Přiznal ale, že jedním z důvodů přijetí novely je "Babišovo jednání", zákon je podle něj i tak univerzální.

"Není pro jednu osobu, ale platí pro všechny v podobném postavení. Zákon je potřeba tam, kde se přestanou ctít pravidla. Dříve se bylo nutno rozhodnout, zda budu podnikat, nebo se podílet na řízení státu. Dnes to respektováno není, společnost si proto svou ochranu před zneužíváním moci musí vynutit zákonem," dodal Fiala.

Podle zákona by Babišovy firmy přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. "A co na to Agrofert: Díky za každé nové ráno s dotacemi :-)," reagoval na twitteru na veto předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura.

"Je to jeho ústavní právo," napsal Bělobrádek ČTK v tiskové zprávě v reakci na Zemanovo veto. Zopakoval ale zároveň svůj dřívější předpoklad, že poslanci prezidenta přehlasují. V září Sněmovna zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců. Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů.