Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda se dnes ke změnám v umísťování dětí do ústavů nevyjádřila

Vláda České republiky
Vláda České republiky
Foto: Vláda.cz

Praha – Návrh skupiny poslankyň, podle něhož by se ze soudů na diagnostické ústavy vrátilo rozhodování o tom, do jakého konkrétního školského zařízení budou umísťovány děti s nařízenou ústavní výchovou, zůstal bez stanoviska vlády Bohuslava Sobotky. Oznámil to dnes tiskový odbor.

Kabinet dnes podle tiskového odboru k předloze nezaujal žádné stanovisko, vzhledem k ubývajícímu prostoru pro projednání předlohy před sněmovními volbami tak zřejmě nemá návrh velkou šanci na přijetí Změna by podle vládních legislativců odepřela dítěti přístup k soudu a zavedla způsob rozhodování, v němž není možné vyloučit nadměrný zásah do základních lidských práv a svobod.

O takovém návrhu Sněmovna jednala už v rámci úprav občanského zákoníku. V říjnu jej zamítla. Zastánkyně změny argumentují tím, že je v některých případech nutná odborná diagnostika dítěte a následné umístění do zařízení, které bude jeho potřebám odpovídat. Zařízení se navíc různě specializují. „Soudy však specializaci v rámci jedné kategorie - dětský domov, dětský domov se školou, výchovný ústav - nejsou s to vnímat," uvedlo v důvodové zprávě sedm poslankyň z ANO, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Úsvitu v čele s někdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Podle legislativců však vláda nepovažuje otázku výběru konkrétního zařízení pouze za otázku odbornou, ale též právní, kdy se jedná o obdobnou situaci jako například v případě rozhodování o omezení svéprávnosti člověka.

Autorky také uvádí, že dalším důvodem pro návrat k dřívější praxi je přetíženost a pomalé rozhodování soudů. Autorky novely tvrdí, že podle jejich informací nejméně 67 dětí, které předloni v červnu dokončily základní školu v dětských domovech se školou, nemohlo v září nastoupit na střední školu nebo odborné učiliště, protože soudy nestihly rozhodnout včas o jejich přemístění do výchovného ústavu, kde měly pokračovat ve vzdělávání.

Témata:  vláda děti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy