Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův rok 2016: Sbližování s Babišem i Čínou

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na české politické scéně se letos prezident Miloš Zeman dále sbližoval s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Zemana také charakterizovalo další sbližování s Čínou, podpora nastávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a menší počet cest do zahraničí.

Otevřené střety z přelomu roku s premiérem Bohuslavem Sobotkou a jeho sociální demokracií se postupně zmírnily, rezervovaný vztah ale přetrval. Na Pražském hradě musel Zeman řešit řadu nepříjemností spojených s jeho podřízenými. Držel si přesto vysokou důvěru lidí.

Mezi hlavní témata prezidenta i letos patřily migrace a boj proti terorismu. Mluvil o nich se zahraničními návštěvami i při zahraničních cestách. Poukazuje na neschopnost EU zabezpečit své vnější hranice. Příznivci jej chválí, že mu vývoj v uprchlické krizi dal v některých aspektech za pravdu. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka strany napříč politickým spektrem akceptovaly názory Zemana na nepřípustnost migračních kvót. Nenaplnila se naopak předpověď prezidenta, že se migrační vlna tento rok převalí i přes Česko a Slovensko. Počet migrantů se v zásadě nezměnil.

Právě obavami z teroristických hrozeb Hrad zdůvodnil zpřísnění bezpečnostních opatření v hradním areálu. Návštěvníky čekají bezpečnostní kontroly. Zejména v počátcích se kvůli nim tvořily dlouhé fronty. Jejich odpůrci je označili za zbytečné a nedokonalé.

Za jeden z výrazných úspěchů Zemana Ovčáček označil jeho krajské cesty. Prezident při nich debatuje na náměstích i jinde s občany. Byly jedním z důvodů vysoké důvěry lidí, kterou si Zeman v průzkumech drží. Podle Hradu je Zeman jediný politik, který se s lidmi takto setkává. Odpůrci prezidenta cesty označují za Zemanovu kampaň pro další volby.

Na počátku roku pokračovala ostrá přestřelka mezi Zemanem a Sobotkou. Prezident se například vyjádřil, že neumětelové vedou sociální demokracii do nižších pater politiky. Sobotka naopak řekl, že Zeman nesmyslně rozděluje společnost a zvyšuje v ní napětí. Vzájemné výpady postupem času utichly. Zároveň se ale Zeman začal více sbližovat s Babišem. Ovčáček téměř na každé tiskové konferenci Babiše nebo hnutí ANO chválil a jako ministra financí jej několikrát podpořil i přímo Zeman. Zastal se ho i při podezření, že Babiš při obnově své farmy Čapí hnízdo zneužil evropské dotace. Místopředsedu vlády přímo v Čapím hnízdě navštívil.

Zeman pokračoval ve sbližování s Čínou

Zeman tento rok pokračoval v důsledném prosazování úzké spolupráce s Čínou, což vyvrcholilo v březnu návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Podle Zemana budou čínské firmy v ČR investovat desítky miliard korun v řadě odvětví. Někteří ekonomové i politici považují tato očekávání za přehnaná, investice i jejich přínos jsou podle nich oproti očekávání nižší. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil rozvíjení vztahů s Čínou ve spolupráci s vládou za jeden z úspěchů uplynulého roku.

Při návštěvě čínského prezidenta se řešila i otázka lidských práv. Pročínští a protičínští demonstranti se dostali do několika konfliktů. Policisté poté čelili kritice za nevyvážený přístup, když jejich zákroky byly důraznější vůči protibetským protestujícím. Policistů se zastali jejich nadřízení i Zeman, podle něhož bránili v projevu duševně nenormálním lidem.

Vztahy s Čínou se staly celospolečenským tématem i koncem října, když ČR navštívil tibetský duchovní vůdce dalajlama. Poté, co se s ním setkal na ministerstvu kultury šéf úřadu Daniel Herman (KDU-ČSL), vydal prezident s dalšími ústavními představiteli společné prohlášení. Čínu v něm ujistili, že ČR uznává její jednotu. Zvedla se proti němu silná kritika, která ho označila za servilní.

Herman navíc obvinil Zemana, že zrušení schůzky s dalajlamou spojil s vyznamenáním jeho příbuzného Jiřího Bradyho, který přežil holokaust. Zeman to popřel. Ministr se s dalajlamou setkal a Brady státní vyznamenání neobdržel. Hrad tvrdil, že Brady nikdy na seznamu oceněných nebyl, podle svědectví Bradyho ho ale ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt informoval, že řád T. G. Masaryka dostane. Forejt to popřel. Část politické reprezentace poté odmítla přijít na předávání vyznamenání 28. října na Pražský hrad.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy