Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyba při umělém oplodnění: Ženám byla zaměněna embrya

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyšetřuje případ, kdy byla dvěma ženám při umělém oplodnění na klinice zaměněna embrya. Z asistované reprodukce se podle kritiků stal v Česku výnosný byznys.

O kauze informuje Blesk.cz. "Záměna jako taková je potvrzena. Z toho, co jsme se dosud dozvěděli, vyplývá, že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce," řekla Lucie Přinesdomová, mluvčí SÚKL.

Kontrola, která má mimo jiné ukázat, zda takový záměn nebylo více, ještě pokračuje. Proto se podle mluvčí nedá říci, zda a případně jak vysoké sankce klinice hrozí. SÚKL, který se o chybě dozvěděl v polovině prosince loňského roku.

To, že šlo o chybu jednotlivce, řekl i Matěj Stejskal, zástupce společnosti FutureLife, která kliniku vlastní. Fond Hartenberg je stoprocentním vlastníkem FutureLife. "Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni," cituje server Stejskala.

Podle něj byly ženy ze zahraničí, ze zemí EU, a klinika je s nimi v kontaktu. Zda jsou stále těhotné, nechtěl uvést. Podle Blesku by jedna z nich mohla být z Rakouska. "Přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo, a nic nezametáme pod koberec," doplnil.

Klinika je součástí investičního fondu Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Ministerstvo zdravotnictví nechce případ až do ukončení vyšetřování komentovat. "Do doby řádného vyšetření případu nebudeme věc komentovat. Počkáme s komentářem na relevantní údaje o tom, k čemu skutečně došlo a z jakého důvodu," napsala ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Dá se očekávat, že páry, kterých se záměna týká, budou muset řešit také právní problémy. Podle občanského zákoníku je totiž matkou dítěte ta žena, která dítě porodila. Vztah biologické matky k dítěti je možné legalizovat cestou osvojení. České právo zatím nijak neupravuje institut náhradního mateřství, kdy zárodečné buňky páru donosí náhradní nepříbuzná matka.

Ročně se v Česku narodí přes 5000 dětí "ze zkumavky", v české populaci jich je již přes 100 tisíc.

Na poli asistované reprodukce v ČR podniká i fond Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Oborem dle odhadů protečou ročně až čtyři miliardy korun.

Témata:  umělé oplodnění Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) zdravotnictví ženy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy