Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Azylové domy se začínají plnit. Bezdomovci nezvládají třeskutý mráz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Do Česka dorazil ledový vzduch z Arktidy a teploty padají hluboko pod bod mrazu. Zájem lidí bez domova o přenocování v azylových centrech v Praze proto roste. Obdobná je situace i v Jihomoravském a Libereckém kraji.

V Praze se pohybuje několik tisíc lidí bez domova. Azylová centra mohou přijmout kolem 800 lidí. Kapacity jsou většinou dostatečné. Mnoho lidí totiž podle odborníků služby nocleháren využít odmítá, nechce se přizpůsobit pravidlům třeba ohledně pití alkoholu. V mrazech ale zájem o nocleh stoupá. "Obsazenost je zatím zhruba 85 procent, ale předpokládáme, že k večeru bude skoro stoprocentní," uvedl ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján. 

"Dnes jsme odvolali dvacetikorunový poplatek, který klienti běžně platí za přenocování na lodi Hermes," řekl. Zaměstnanci budou podle Jána tolerantnější i ohledně alkoholu.

V jihomoravských noclehárnách mohou lidé bez přístřeší přespat za poplatek, odejít musejí brzy ráno. Nejvíce volných míst nabízejí noclehárny zřizované městem Brnem. "V Masné ulici je celkově 42 míst a v Podnásepní ulici ještě o jedno více. Poplatek je 50 korun. Dnes ráno jsme evidovali volných více než 40 z nich," sdělil ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Blanenská noclehárna nabízí 15 míst, volná jsou už jen poslední dvě. Cena za noc je 40 korun a obsahuje zapůjčení lůžkovin, pyžama, ručníku i hygienických potřeb a možnost osprchovat se," vyjmenoval vedoucí noclehárny Jiří Papiž. Podle něj noclehárna slouží jen mužům. "Vzhledem k očekávaným arktickým mrazům otevřeme dnes i o víkendu noční krizové centrum na adrese Komenského 19, kde mohou lidé bez peněz nebo ženy přečkat noc a sedět například na židli," uvedl Papiž.

Plně obsazeno má také charitní noclehárna v Bratislavské ulici v Brně, kde je 50 míst. Nocleh je za 30 korun. "Zájem je velký a je plno jak v noclehárně, tak v azylovém domě i v krizovém centru," doplnil vedoucí charitních služeb pro lidi bez domova Petr Šimon. Podle mluvčího magistrátu Poňuchálka lidé bez přístřeší v zimě hojně využívají noční krizová centra. "Před koncem roku se vytíženost center města, charity i Armády spásy s více než 130 místy pohybovala kolem 60 procent. V mrazivých dnech nového roku překročila 70 procent," dodal Poňuchálek.

V Liberci se kvůli očekávaným silným mrazům krátkodobě rozšíří nabídka ubytování pro bezdomovce. Do soboty budou moci využít i Denní centrum Naděje nedaleko soudu ve Valdštejnské ulici. Pokud by jeho kapacita nedostačovala, převezmou provizorně bezdomovce i azylový dům Speramus a městská noclehárna v Kateřinkách, sdělil dnes ČTK náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Témata:  bezdomovci mráz Praha zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy