Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékárníci si stěžují: Léky v Česku koupíte na benzince i v drogerii

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku se zvyšuje počet prodejců, kteří nabízejí léky i mimo lekárny. Takzvaně vyhrazené medikamenty si stále častěji můžete koupit na benzínových pumpách, v samoobsluhách či drogeriích. České lékarnické komoře se to příliš nelíbí.

V loňském roce si lidé mohli pořídit některé léky na bolest či střevní potíže na více než 2200 těchto místech.

Mimo lékárny se mohou prodávat takzvaná vyhrazená léčiva, která je možné používat bez odborné konzultace. "Slouží především k akutnímu pokrytí individuální potřeby pacienta nebo jemu blízkých osob. Proto i velikost balení takového přípravku odpovídá tomuto účelu. Mezi vyhrazené léky patří například čaje, dezinfekční přípravky, ale i přípravky na léčbu mírné bolesti," Lucie Přinesdomové, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Prodavači a prodavačky, kteří v obchodě či na benzínové pumpě vyhrazené léky prodávají, musí mít osvědčení o odborné způsobilosti. Kvůli tomu musí absolvovat odborný kurz.

Česká lékárnická komora se domnívá, že výrazný nárůst počtu prodejců vyhrazených léčiv je důsledkem jednoduchého proškolování personálu, které je podle lékárníků nesrovnatelné se středoškolských vzděláváním farmaceutických asistentek, v jejichž kompetenci je výdej léků bez lékařského předpisu, natož pak s náročným vysokoškolským vzděláváním lékárníků. Komora proto doporučuje, aby lidé raději veškeré užívání léků konzultovali s lékárníky.

Podle prodejců je ale personál vyškolen a zákazníci často ani další informace nevyžadují. "Náš personál je zaškolený ve smyslu zákona. Léčiva podléhající regulaci jsou u nás v naprosté menšině a obvykle se jedná o nejznámější a nejprodávanější léčiva na trhu, tedy v naprosté většině případů zákazník už ani nevyžaduje další informace. Každopádně personál potřebné informace má a je připravený poradit," reagoval Tomáš Pavlík, mluvčí ropné skupiny MOL v ČR.

Témata:  léky lékárny zdraví

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy