Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za udání firmy, ve které pracujete, už nebudete výborní. Ochrání váš zákon

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Whistlebloweři – tedy ti, kdo ohlásí, že se na jejich pracovišti děje něco nekalého – mají nyní šanci, že se dočkají ochrany dané zákonem. A v rámci ní mimo jiné možnosti získat náhradu za nemajetkovou újmu ve výši až 100 tisíc korun.

S ochranou tzv. whistleblowerů počítá s návrh zákona, který připravil Ondřej Závodský, náměstek ministra financí. Dokument, který má MF Dnes k dispozici, by měl Závodský dnes představit na tiskové konferenci spolu s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. "Cílem je, aby se lidé nebáli mluvit o případné korupci nahlas," vysvětluje návrh svého ministerstva Babiš.

Základem ochrany oznamovatelů podle Závodského bude status whistleblowera. Ten by jim po podání trestního oznámení a jeho pečlivém posouzení přiřklo státní zastupitelství. Dostat by ho samozřejmě nemohl každý, kdo se rozhodne své nadřízené obvinit třeba ze zahýbání manželce nebo kdo si vymyslí nějaké oznámení, aby se tak vyhnul vyhazovu z práce.

"Bylo by nutné ověřit, zda je oznámení podáno v dobré víře," vysvětluje Ondřej Závodský s tím, že odstrašit ty, již by měli nějaké choutky podvádět, by měl možný trest za křivé svědectví.

Po udělení statusu by měl whistleblower jistotu, že ho jeho oznámení nepřipraví o práci. Pokud by byl propuštěn v době mezi tím, kdy podal oznámení a kdy dostal status, mohl by se vrátit a získal by zpět ušlou mzdu.

Úřad bude rozhodoval také o možném přeložení oznamovatele na jinou pozici. Vyplacení náhrady mzdy by zase mělo na starosti ministerstvo financí, které počítá s tím, že by whistleblower mohl dostat zmíněnou náhradu za nemajetkovou újmu.

Témata:  whistleblowing Ministerstvo financí České republiky firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy