Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odškodnění vám nedáme, vzkazuje Čechům uneseným v Libanonu ministerstvo spravedlnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Pětice Čechů unesených v Libanonu zřejmě odškodnění nedostane. Žádost po ministerstvech vnitra a zahraničí zamítl také resort spravedlnosti. Informuje o tom server Seznam.cz.

Definitivní rozhodnutí do konce ledna učiní ministerstvo financí. Unesení chtěli odškodné 40 milionů korun, každý z mužů si nárokuje deset milionů korun. „Žádost o odškodné byla ministerstvem spravedlnosti vyhodnocena jako neopodstatněná a na základě toho zamítnuta," řekl serveru Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva.

Pětice zmizela v libanonském údolí Bikaá v červenci 2015, do Česka se vrátili loni počátkem února. Tvrdili, že tajné služby mohly únosu zabránit. Šéf rezortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už v minulosti uvedl, že stát vynaložil maximální úsilí, aby se mohli vrátit domů.

Podle dřívějších informací ČRo překladatel Adam Homsi, advokát Jan Švarc, novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň v žádosti napsali, že stát při řešení únosu selhal. Kdyby podle nich tajné služby lépe spolupracovaly, k únosu vůbec nemuselo dojít. K žádosti o odškodnění se z unesených nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík. Civilní rozvědka podle nich měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

Když se Češi vrátili domů byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala zadržovaného Fajáda do Spojených států.Rozhodnutí nevydat Fajáda do USA ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze.

Témata:  zmizení pěti Čechů v Libanonu Ministerstvo spravedlnosti ČR odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy