reklama

Lednový přebytek rozpočtu je nejnižší od roku 2009, kdy byl 482 milionů Kč. V lednu vykazuje rozpočet přebytek pravidelně od roku 2004.

Za nižším přebytkem je podle ministerstva meziročně nižší příjem peněz z EU, a to o 25,8 miliardy Kč. Především v první polovině roku 2016 byly uhrazeny relativně vysoké objemy peněz z EU, které souvisely s výdaji předfinancovanými ze státního rozpočtu v předchozích letech, uvedl úřad.

Česká republika podle hlavní ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy v čerpání peněz EU v programovém období 2014 až 2020 za srovnatelnými státy v regionu zaostává. "Slabému čerpání odpovídá i nadále ochromená investiční činnost vlády. Ta své kapitálové výdaje v lednu sice meziročně navýšila, stále však zůstaly zřetelně za předloňskou sumou. Růst inkasa DPH navíc stále zaostává za inkasem jiných druhů daní, a v tomto smyslu se tedy také opakuje loňský vývoj," uvedl.

"Lednové výsledky státního rozpočtu nebývají reprezentativní pro celý rok, takže není žádoucí právě zveřejněná data přeceňovat. Lze nicméně konstatovat, že neodhalují žádný zásadní problém veřejných financí," dodal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ke konci ledna celkové příjmy státního rozpočtu meziročně klesly o 19,7 miliardy na 106,2 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 17 miliard na 97,1 miliardy korun.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Ve schváleném rozpočtu byly zapracovány ve výši 530,5 mld. Kč, což představuje o 3,4 % více než skutečnost dosažená v roce 2016 (z toho plánovaný meziroční růst důchodů činí 3,1 %). K 31.1.2017 bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 44,2 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 7,6 mld. Kč. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 7,2 mld. Kč. Tento růst je výrazně ovlivněn zálohou, která byla v prosinci 2016 převedena České poště na výplatu lednových důchodů. Tato záloha byla o 5,4 mld. Kč nižší než v prosinci 2015 a zároveň tak ovlivnila výši výdajů na důchody i v lednu, informuje mfcr.cz.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 0,9 miliardy na 29,1 miliardy korun. MF upozornilo, že inkaso pro rozpočet bylo negativně ovlivněno změnou rozpočtového určení daní od letošního ledna. Podíl rozpočtu na výnosu z DPH klesl ze 70,25 procenta na 69,68 procenta ve prospěch obcí.

Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 0,9 miliardy na 12,6 miliardy korun. Z toho příjmy z daně z minerálních olejů rostly o 3,9 procenta na 6,7 miliardy korun. Na spotřební dani z tabákových výrobků stát vybral o 12 procent více, tedy 4,2 miliardy korun. Od ledna stouply u tabáku a cigaret sazby daně.