reklama

„Je pravdou, že řada lidí emigrovala. Bylo to podporováno i Západem. A naši zemi to škodilo. V době, kdy k těmto událostem převážně docházelo, jsem pracoval na úsecích, které se bezprostředně tímto problémem nezabývaly," přiznává Jakeš. Důvody, proč utíkali, byly podle něj různé. „Zejména pak představa, že život na Západě bude výhodnější. Vyplývalo to i z politických postojů a postavení některých lidí v předválečné republice," myslí si bývalý komunistický pohlavár.

Přiznává, že i minulá doba měla některé problémy. „Je ale třeba si uvědomit, že budování socialismu probíhalo v podmínkách studené války, a to spolu přinášelo řadu rozhodnutí, která vedla k různým omezením," říká Jakeš.

Svých politických rozhodnutí ani teď nelituje. „Byla vybudována prosperující sociálně spravedlivá společnost. Nebylo nezaměstnaných, postavilo se mnoho bytů, bylo zabezpečeno vzdělání mládeže i rozvoj kultury a další a další. Stydět by se měl ten, kdo socialismus odstranil," má jasno někdejší komunista.

Předání moci v roce 1989 pak podle něj bylo zinscenováno pro lidi a mělo podporu členů Gorbačovy skupiny a KGB. „Já osobně jsem s Havlem v životě nemluvil. U předání moci asistoval tehdejší předseda vlády Adamec, nový generální tajemník a další soudruzi." uvedl. Připouští také, že Alexander Dubček byl podle jeho mínění lepší prezident než právě Havel.

Lidé na ulici ho prý poznávají, někteří se k němu i hlásí, jiní pronesou spíše kritická slova. Jinak se mu prý žije jako většině důchodců. „Můj důchod včetně vdoveckého činí 17700 korun," uvedl otevřeně.

I když v minulosti hlásal se svými kolegy heslo „se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak", upozorňuje, že dnes je země součástí jiné skupiny. „Dnes jsme členy Evropské unie a naším zájmem by mělo být, aby Evropská unie i my jsme s Ruskem měly dobré vztahy. Je to pro obě strany nezbytné," vysvětloval.

I přesto se zastal Lenina, kterého jeden z čtenářů nazval „masovým vrahem". „To byl velký filosof, který viděl daleko dopředu, měl představy, jak má vypadat budoucí společnost. A v praxi k tomu učinil konkrétní kroky, i když mu nebylo dopřáno stát v čele země delší období," uvedl k tomu Jakeš.

Řeč přišla i na problematiku uprchlické krize. „Podle mého názoru cílem té migrační krize je oslabení Evropy, proto považuju za nezbytné, aby byl rázně omezen příchod migrantů a byla poskytnuta pomoc k stabilizaci vlád v těch zemích, odkud lidé prchají. Považuji kroky, které v zahraniční politice činí prezident republiky Zeman za správné a odmítám neustálé útoky Havlovců na jeho osobu," zastal se prezidenta.