Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek předal vládě novelu o převodu mobilního čísla

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novelu zákona o elektronických komunikacích, která má umožnit spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi, projednají vládní legislativci.

Návrh normy dnes poslal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) Úřadu vlády, jak avizoval minulý týden. "Před samotným projednáváním vládou bude návrh novely posouzen odbornými komisemi Legislativní rady vlády," informoval dnes ČTK Oldřich Buchetka z odboru komunikace Mládkova úřadu.

Téma je aktuální kvůli snaze premiéra a Mládkova stranického šéfa Bohuslava Sobotky tlačit na zlevnění mobilních dat. Mládek už dříve v tomto směru kritizoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a antimonopolní úřad, kterým patří dohled nad trhem.

Instituce podle něj nebyly schopny zabránit tomu, že operátoři poskytují nejlepší a nejlevnější balíčky firmám a podnikatelům a nejsou schopni připraveni je za stejných podmínek poskytnout běžným občanům. Svůj úřad hájil Mládek tím, že pouze tvoří legislativu.

Podle připravované normy by neměl přechod k novému operátorovi trvat déle než deset dní. V současnosti na převod lidé někdy čekají až čtyřnásobnou dobu. Přenést si číslo k jinému operátorovi je možné od roku 2006. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu (ČTU) převedli lidé například v roce 2015 v tuzemské síti víc než půl milionu čísel.

Témata:  Jan Mládek mobilní operátoři vláda mobily obecně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy