Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou Češi spokojeni s členství v NATO? Velký průzkum odhalil zajímavá čísla

NATO
NATO
Foto: NATO

Praha - V lednu 2017 byly do výzkumu Naše společnost zařazeny otázky týkající se postojů českých občanů k členství České republiky v Severoatlantické alianci (NATO). S členstvím je spokojeno 57 % respondentů. Podle přibližně dvou třetin dotázaných (64 %) členství ČR v NATO zvyšuje mír a stabilitu v Evropě.

Přibližně jedna šestina respondentů (15 %) je s členstvím rozhodně spokojena a dalších 42 % dotázaných je spíše spokojeno. Pětina dotázaných (20 %) je se skutečností, že je ČR členem NATO, spíše nespokojena a 8 % rozhodně nespokojeno. Zbývajících 15 % respondentů uvedlo, že na otázku neví odpověď, informuje soc.cas.cz.

Členství v NATO schvalují spíše muži (19 % rozhodně spokojených, 10 % rozhodně nespokojených) než ženy (11 % rozhodně spokojených, 20 % rozhodně nespokojených). Dále jsou s členstvím v NATO spokojeni spíše mladší lidé, osoby s vyšším vzděláním, lepší životní úrovní a osoby s pravicovou politickou orientací.

"Z hlediska vývoje vztahu ke členství v NATO nedošlo v posledních třech letech k výrazným změnám. Úroveň souhlasu se pohybuje kolem 57 % a podíl nesouhlasících mezi 25 a 30 %. Ani z hlediska struktury rozhodně a spíše souhlasících a nesouhlasících nedošlo oproti minulému roku ke změně (v roce 2016 15 % rozhodně souhlasících, 41 % spíše souhlasících, 19 % spíše nesouhlasících a 8 % rozhodně nesouhlasících)," uvedli autoři průzkumu.

Z dlouhodobého pohledu lze říci, že vztah k NATO zůstává od roku 2010 relativně stálý. Výjimkou je rok 2013, kdy došlo k poklesu spokojenosti z 57 % v roce 2012 na 50 % v roce 2013. Od roku 2010 také můžeme pozorovat trend mírného nárůstu nespokojených respondentů (s výjimkou roku 2014).

Dvě pětiny respondentů (40 %) se přiklánějí spíše k názoru, že NATO je zárukou nezávislosti ČR. Naproti tomu přibližně polovina (53 %) dotázaných zvolilo výrok „Členství v NATO je formou podřízení se ČR cizím mocnostem“.

Druhou dvojici protikladných výroků tvořila tvrzení „Členství v NATO zajišťuje mír a bezpečnost ČR“ a „Členství v NATO zvyšuje nebezpečí, že ČR bude vtažena do vojenského konfliktu“. Přibližně polovina respondentů (52 %) se domnívá, že NATO zajišťuje bezpečnost ČR. K druhému výroku se v lednovém šetření klonili více než dvě pětiny dotázaných (42 %).

Z hlediska celé Evropy chápou NATO jako instituci zvyšující stabilitu a bezpečnost přibližně dvě třetiny dotázaných (64 %). 27 % respondentů se kloní k vnímání role NATO v Evropě z hlediska bezpečnosti negativně.

U výroků hodnotících nezávislost ČR na mocnostech mírně narostlo množství odpovědí volících NATO jako záruku nezávislosti. Stejně tak u třetí dvojice výroků zaměřující se na bezpečnost a stabilitu celé Evropy lze oproti minulému roku pozorovat mírný nárůst vnímání pozitivní role NATO. Oba tyto posuny částečně kompenzují pokles pozitivního hodnocení role NATO mezi lety 2015 a 2016.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Češi průzkumy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy