Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby by měly začít nejpozději 19. a 20. ledna 2018

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Letos na podzim čekají Česko parlamentní volby a příští rok pak volby prezidenta. Ty by se měly konat nejpozději 19. a 20. ledna 2018. Kandidáty by tak bylo třeba nominovat do poloviny letošního listopadu. Miloš Zeman chce 9. března ohlásit, zda se bude ucházet o znovuzvolení.

Předseda Senátu Milan Štěch má na vyhlášení prezidentských voleb čas do 21. října.

Vybírání budoucí hlavy státu se musí konat tak, aby se uskutečnilo ve lhůtě od 60 dnů před koncem volebního období úřadujícího prezidenta. Případné druhé kolo musí být ale nejpozději 30 dnů před uplynutím tohoto limitu. Miloš Zeman se úřadu ujal 8. března 2013. První kolo tak mohlo být i 12. a 13. ledna 2018. Případné finále však bude muset být nejpozději 2. a 3. února příštího roku.

Pokud se šéf horní komory rozhodne pro nejzazší možný termín prezidentských voleb, dá adeptům čas na odevzdání přihlášek do 14. listopadu (66 dnů před volbami). Do konce listopadu by bylo možné odstranit případné vady na přihláškách. Ministerstvo vnitra by pak o registraci kandidátních listin muselo rozhodnout nejpozději 1. prosince.

Vyhlášením termínu voleb začne současně oficiální volební kampaň. Každý kandidát na prezidenta si podle zákona bude muset už do pěti dnů po vyhlášení termínu voleb zřídit transparentní účet pro financování volební kampaně. Ve veřejnoprávní televizi a rozhlase by se mohl představit prostřednictvím volební spotů, s jejichž vysíláním se začne nejpozději 3. ledna.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy