Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodejci klimatizací budou nově muset zajistit montáž

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu o látkách poškozujících ozonovou vrstvu, a to i s úpravami Senátu. Prodejci klimatizace budou muset zajistit kupujícím její odbornou montáž, jinak jim hrozí pokuta 100 tisíc. Nařízení ještě musí podepsat prezident.

Novela v návaznosti na unijní předpisy zavádí povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné montáži. Při neodborné instalaci hrozí úniky nebezpečných látek, mimo jiné fluorovaných skleníkových plynů, do atmosféry.

Norma také zavede nové sankce za úmyslné vypouštění fluorovaných plynů do ovzduší. Fyzické osoby by podle předlohy mohly dostat pokutu od 100.000 do jednoho milionu korun, právnické osoby od půl do 1,5 milionu korun.

Norma se týká nejen klimatizací, ale i některých větších chladicích zařízení nebo tepelných čerpadel. Lednice nebo mrazničky do této skupiny nepatří, protože mají uzavřený chladicí okruh a nekompletují se, pouze zapojují do zásuvky.

Senát v navrhované novele zrušil v souladu s unijní směrnicí povinnost pořádat každé tři roky školení pro ty, kdo budou klimatizaci instalovat, pokud o to neprojeví zájem.

Témata:  zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ekologie klimatizace prodejci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy