reklama

V české veřejnosti je nejsilněji zastoupen názor, že stávající pravomoci prezidenta republiky mají být zachovány (58 %). Téměř pětina dotázaných (19 %) se vyslovila pro rozšíření prezidentských pravomocí a jen o málo méně oslovených (16 %) si myslí, že by se měly pravomoci prezidenta zúžit, uvedl soc.cas.cz.

Názor, že stávající pravomoci prezidenta by měly být rozšířeny, vyjadřovali častěji lidé, kteří se sami zařadili na levou stranu politického spektra, a potenciální voliči KSČM a SPD. Zúžení pravomocí prezidenta by častěji uvítali respondenti, kteří uvedli, že by ve volbách do Poslanecké sněmovny dali svůj hlas TOP 09, ti, kteří se sami na škále levice-pravice přiklonili k pravici, mladí lidé ve věku 20 až 29 let a respondenti hodnotící svoji životní úroveň jako dobrou.

Názory respondentů na pravomoci prezidenta se také velmi výrazně lišily podle důvěry k prezidentovi. Ti, kdo mu důvěřují, jsou častěji pro rozšíření (28 %) nebo zachování (60 %) současných pravomocí, než pro jejich zúžení (6 %), zatímco u skupiny nedůvěřujících je pro zúžení pravomocí prezidenta 27 %, pro zachování 56 % a pro rozšíření pouze 8 %.

Polovina českých občanů (50 %) si myslí, že by český prezident měl mít pravomoc udělit amnestii, milost či zmírnit trest odsouzeným osobám, a to samostatně, další téměř dvě pětiny dotázaných (38 %) vyjádřily názor, že prezident by měl mít pravomoc udělit amnestii, milost či zmírnit trest odsouzeným osobám se souhlasem jiné politické instituce.

Téměř dvě pětiny české veřejnosti (38 %) uvedly, že prezident by měl mít pravomoc zastavit soudní řízení proti obviněným, ale jen se souhlasem jiné instituce, a další čtvrtina (25 %) si myslí, že by měl mít pravomoc o této věci rozhodnout zcela samostatně. Názor, že by zastavení soudního řízení vůbec nemělo být v pravomoci prezidenta, zastává v současnosti 29 % občanů.

Ve výzkumu jsme se dále zajímali o to, zda by podle české veřejnosti měl mít český prezident pravomoc jmenovat a odvolávat rektory veřejných vysokých škol a jmenovat profesory a propůjčovat a udělovat státní vyznamenání. Více než čtvrtina občanů (28 %) se domnívá, že by prezident měl mít pravomoc samostatně jmenovat a odvolávat rektory veřejných vysokých škol a jmenovat profesory, dvě pětiny (41 %) si myslí, že by tak měl činit pouze se souhlasem jiné politické instituce, a pětina oslovených (21 %) vyjádřila názor, že by to vůbec nemělo být pravomocí českého prezidenta.

S tím, aby prezident zcela samostatně propůjčoval a uděloval státní vyznamenání, souhlasí téměř tři pětiny českých občanů (58 %), přibližně třetina (34 %) si myslí, že by tak měl činit pouze se souhlasem jiné politické instituce. Pouze 4 % respondentů vyjádřila názor, že propůjčování a udělování státních vyznamenání nemá být v pravomoci prezidenta ČR.

K tomu, aby měl prezident většinu sledovaných pravomocí zcela ve svých rukou a mohl tedy o nich rozhodovat samostatně, se častěji přiklonili muži, respondenti, kteří se na škále politické orientace zařadili nalevo, a dotázaní, kteří prezidentovi vyjadřují důvěru.