Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl by být prezident volen přímo? A koho by měl poslouchat? Čeči odpovídali v průzkumu

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V lednovém výzkumu Centra pro výzkum veřejnéh mínění (CVVM) byl zařazen blok otázek týkající se úřadu prezidenta České republiky. Respondenti konkrétně vyjadřovali své názory na způsob volby prezidenta, jaká má být dle jejich názoru pozice prezidenta vůči vládě a jak má prezident vládu jmenovat. Další sledovanou oblastí byla i pozice a míry angažovanosti prezidenta v rámci zahraniční politiky.

Pokud jde o volbu prezidenta, respondenti se většinově shodují (74 %), že by toto rozhodnutí mělo ležet v rukou všech voličů. Desetina české veřejnosti (10 %) se kloní k názoru, že by měl prezidenta volit parlament. Nejméně dotázaných (8 %) by pak volila prezidenta prostřednictvím širšího shromáždění volitelů, uvedl soc.cas.cz.

Následující otázka zjišťovala, koho považují respondenti za vhodného kandidáta na funkci prezidenta ČR. Největší část (42 %) české veřejnosti se shoduje, že nezáleží na tom, zda tento člověk v současnosti je, byl, či nikdy nebyl zapojen do politiky. Přibližně třetina (32 %) označila za nejvhodnějšího kandidáta politika, který není členem žádné strany. Více než desetina (12 %) by pak vybrala osobu mimo politiku. Nejméně dotázaných pak označuje za nejvhodnějšího kandidáta člena politické strany (6 %) a předsedu strany (2 %).

Dvě pětiny (41 %) respondentů se shodují na tom, že by se prezident měl věnovat řešení i konkrétních otázek, nicméně jen ve výjimečných případech. Trvale by měl řešit konkrétní otázky podle třetiny (33 %) dotázaných, naopak méně než pětina respondentů (18 %) si myslí, že by se měl věnovat obecnějším otázkám morálky a politické kultury.

Z hlediska postavení prezidenta vůči vládě se převážná část (59 %) české veřejnosti shoduje, že by prezident měl mít možnost zasahovat do činnosti vlády, ale v omezené míře. Více než pětina (22 %) dotázaných je přesvědčena, že prezident nemá do činnosti vlády zasahovat vůbec, naopak více jak desetina (13 %) respondentů by řízení vlády předala přímo do rukou prezidenta. Proti zasahování prezidenta do činnosti vlády se významněji více staví lidé řadící se na pravo-levé škále politické orientace k pravici, a stejně tak i lidé, kteří podporují zúžení pravomocí prezidenta.

Pokud jde o samotné jmenování vlády, více jak tři pětiny (63 %) české veřejnosti souhlasí s tím, aby prezident jmenoval ministry na základě doporučení budoucího premiéra. Přibližně stejný podíl respondentů se přiklání k názoru, že by prezident neměl jmenovat ministry (12 %) a naopak, že by měl jmenovat ministry pouze na základě vlastního uvážení (13 %).

Angažovat v zahraniční politice by se prezident dle 60 % dotázaných měl, nicméně by to mělo být v souladu se směrem udávaným vládou a ministerstvem zahraničí. Přibližně pětina (19 %) je pro jeho aktivní vystupování nezávisle na vládě, méně než desetina (8 %) by pak nechala řízení české zahraniční politiky zcela v rukou prezidenta. Pouze malá část (6 %) si myslí, že by se prezident v zahraniční politice neměl angažovat vůbec. Česká veřejnost se dlouhodobě shoduje, že se prezident ČR má v zahraniční politice angažovat v souladu se směrem udávaným vládou.

Témata:  prezident ČR průzkumy Češi Pražský Hrad

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy