Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR a extremismus: Co je novou hrozbou?

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra dnes zveřejnilo novou zprávu o extremismu v ČR. Mimo jiné z ní vyplývá, že hlavními tématy tuzemských radikálních uskupení v prvním čtvrtletí roku 2016 zůstala migrace a kritika EU.

Terčem kritiky se stala část politické reprezentace, zejména někteří představitelé vlády nebo média. Velké bezpečnostní riziko lze spatřovat v tendencích vytváření protiislámských či protiimigračních domobran. Subjekty, které tento postup prosazují, cíleně vyvolávají pocity ohrožení ze strany muslimské komunity a migrantů. Zatím však jde spíše o virtuální projekty.

Extremisté v prvních třech měsících letošního roku uspořádali 73 akcí, z toho 33 patřilo levicovým subjektů, 32 pravicovým subjektům a osm protiislámským a protiimigračním uskupením.

Krajní pravice podle dokumentu vnitra zůstala rozštěpená rivalitou mezi Dělnickou stranou sociální spravedlnosti a Národní demokracií. Obě strany však podle vnitra postrádaly podporu ze strany tradičních neonacistů.

Zpráva upozorňuje na rozvoj Národní demokracie, která loni vytvářela různé lokální organizace a od kritiky EU se přesunula ke kritice politické reprezentace, ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky. Oproti jiným subjektům se vymykala radikální rétorikou. Toto uskupení podle vnitra také jako alternativu nabízí proruskou orientaci.

Témata:  extremismus Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.