reklama

Podle posledního průzkumu uskutečněného v lednu letošního roku mají tři čtvrtiny občanů důvěru v armádu a tři pětiny veřejnosti důvěřují české policii.

Důvěra v Armádu ČR se v devadesátých letech pohybovala mírně pod hranicí 50 %. Výrazný nárůst důvěry jsme zaznamenali v roce 2002, kdy české armádě vyjádřily důvěru téměř čtyři pětiny respondentů (výzkum se konal v září 2002, ve výjimečné situaci těsně po ničivých povodních, které v srpnu postihly naši republiku).

Rok poté však důvěra v armádu poklesla o 25 procentních bodů a vrátila se tak na úroveň před výkyvem v roce 2002. Od roku 2005 se míra důvěry v armádu pohybuje kolem hranice 70 %. Mírný pokles, patrný v září 2015 a v lednu 2016, aktuální data nepotvrdila. Pokud ponecháme stranou extrémní hodnotu po povodních roku 2002, je současná míra důvěry v armádu dlouhodobým maximem.

Data z časové řady výzkumů STEM od začátku devadesátých let ukazují, že po změně režimu v roce 1989 nebylo pro policii lehké přesvědčit občany o své důvěryhodnosti (výjimkou je opět specifická situace po povodních v roce 2002). Ovšem od roku 2005 pozorujeme postupný kontinuální růst míry důvěry v českou policii. Podobně jako v případě armády (při vynechání výkyvu v roce 2002) je míra důvěry v policii nejvyšší v časové řadě (ovšem od hodnoty z roku 2015 se liší pouze jedním procentním bodem).

Názor na armádu a policii je vzájemně provázaný, více než polovina občanů (55 %) důvěřuje jak armádě, tak policii. A naopak pětina (20 %) nedůvěřuje ani jedné z obou institucí. Čtvrtina veřejnosti však bezpečnostní složky rozlišuje, konkrétně to znamená, že pětina lidí (19 %) má důvěru pouze v armádu a 6 % pouze v policii.

Zajímavá je souvislost mezi důvěrou v armádu a policii a hodnocením ministrů, do jejichž kompetence česká armáda a policie spadají. Mezi lidmi, kteří mají příznivý názor na ministra vnitra Milana Chovance, důvěřuje policii 71 %, mezi těmi, kteří ministra hodnotí negativně, má důvěru v policii pouze 56 %. Rovněž u ministra obrany platí, že lidé, kteří Martina Stropnického hodnotí příznivě, mají vyšší míru důvěry v armádu (84 %) než ti, kteří na něj mají negativní názor (62 %).

Důvěru v bezpečnostní instituce dále významně podmiňuje vzdělání. Lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním mají důvěru v armádu a policii častěji (rozdíly jsou výraznější v případě policie). Je zajímavé, že od roku 2015 se rozdíly v závislosti na vzdělání při hodnocení armády výrazně snížily. To znamená, že důvěra v armádu se zvýšila především mezi lidmi s nižším vzděláním.