reklama

"Populismus, protievropská kampaň ani srovnávání se s (americkým prezidentem Donaldem) Trumpem Wildersovi křeslo premiéra nezajistily. Povzbudivý příklad z Nizozemska," reagoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Vítězství Marka Rutteho jako představitele standardní demokratické politické strany je dobrou zprávou a nadějným signálem pro celou Evropu," doplnil premiér v tiskovém prohlášení.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož uskupení je na evropské úrovni partnerem Rutteho VVD, nizozemskému premiérovi gratuloval. "Byť poslední průzkumy mluvily o opaku, populista Wilders při vysoké volební účasti utrpěl porážku. Dobrá zpráva pro Holandsko a Evropu," napsal na twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

"Ukázalo se, že zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Zvítězil rozum," sdělil ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

"Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!" míní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Přestože jsou tradiční strany oslabeny, tak to zdaleka neznamená, že populisté a radikální strany začnou v Evropě vyhrávat volby," reagoval předseda ODS Petr Fiala.

"Výsledky voleb v Nizozemí jsou dobrou zprávou pro celou Evropu. Ukazují, že porážka populistů a protievropských stran je možná. S ohledem na to, co se dnes děje ve světě, Evropa potřebuje, aby byla silná a neoslabovala," uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Český odpůrce islámu a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura označil Wildersovo druhé místo ve volbách za úspěch. Rutte podle něj zvítězil díky tomu, že se vláda v posledních dnech jasně vymezila proti Turecku. "Pro nás z toho plyne jediné poučení - voliči prostě chtějí, aby se politici postavili muslimskému diktátu v Evropě," míní Okamura.