Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha se otřásá v základech: Demonstrace, shromáždění a stovky policistů

Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Praha prožívá oslavy Prvního máje. Politické strany chtějí slavit společně s voliči. Hned několik protisystémových a protiimigrantských iniciativ nahlásilo na 1. květen demonstrace. Prahou chtějí projít také skupiny odsuzující násilí a xenofobii.

Občanští demokraté plánují oslavy na Petříně. ODS pražskému magistrátu nahlásila účast až 2 tisíc lidí, oficiální program začíná v 13:00. Na Střeleckém ostrově se sešli anarchisté. A komunisté si jako obvykle zabrali pražské Výstaviště.

Využít Svátek práce k propagaci svých myšlenek se snaží i některé protiimigrantské iniciativy. Sympatizanti Bloku proti Islámu se sešli na Letenské pláni a pak se vypravit přes Klárov a Mánesův most na náměstí Jana Palacha.

Protestní pochod chystá i Národní demokracie, strana ve čtvrtek zadrženého Adama Bartoše, kterého policisté obvinili ze zločinů proti lidskosti. Její sympatizanti se sešli v 8 hodin na Mariánském náměstí a přes Smetanovo a Masarykovo nábřeží se vydají na Slovanský ostrov.

Pochodovat Prahou ale budou také iniciativy proti násilí, rasové nebo náboženské nesnášenlivosti.

Další aktivista a člen mládežnické organizace Strany zelených Tomáš Křemen svolal průvod, který by měl projít Prahou z Náměstí republiky, přes Karlův most, ulici Na Kampě do ulice U Sovových mlýnů. Na Náměstí míru se také sešli pro změnu aktivisté z iniciativy Idealiste.cz.

Další shromáždění byla naplánována také na Náměstí 14. Října před kostel svatého Václava, které svolala Věra Řezníčková, a na Hradčanské náměstí k soše prezidenta Masaryka, kde si přítomní připomněli dvouleté výročí požáru budovy odborů v Oděse, při kterém zahynulo 42 lidí.

Na různé pochody a shromáždění se chystají pražští policisté. "V pohotovosti tak budou stovky policistů pořádkové, dopravní, kriminální i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální pořádkové jednotky a dalších specializovaných útvarů jako například oddělení kynologie, hypologie či poříčního oddílu policie. Na přípravě konkrétních opatření pražská policie úzce spolupracuje s Magistrátem hl. m. Prahy, městskou policií a Dopravním podnikem hl. m. Prahy," uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

"Policisté v této souvislosti upozorňují Pražany i další návštěvníky metropole na možné dopravní komplikace a souvislosti se zajišťováním jednotlivých akcí a doprovody oznámených pochodů. Tato omezení budou trvat po nezbytně nutnou dobu a budou korespondovat s dotčenými lokalitami," dodala mluvčí Zoulová.

Témata:  demonstrace kvůli uprchlíkům Praha

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy