Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvoj britské a amarické armády pokračuje v cestě do Polska

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (u Prahy) - Konvoj americké a britské armády pokračuje druhým dnem v cestě přes české území. Celkem 125 vozidel a 550 lidí se přesouvá z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. První kolona vyrazila dnes kolem 07:00 z kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy, kde vojáci přečkali noc, a míří na hraniční přechod v Náchodě. Brány boleslavských kasáren postupně opouštějí další části konvoje. "Žádné problémy zatím nemáme hlášeny," řekla ČTK kolem 09:30 mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Celý vojenský transport je stejně jako v sobotu rozdělen do sedmi částí. "Na trase máme už čtyři části konvoje," řekl ČTK kolem 09:15 mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Plánována je jedna zastávka na dotankování paliva. První kolona by měla dorazit na hranice s Polskem po poledni a poslední během odpoledne, dodal Šulc.

Vojáci od kasáren míří po dálnici D10 směrem k dálnici D11 na Hradec Králové. "Pak pojedou až k Hradci, objedou město a budou pokračovat dál na Jaroměř a Náchod," popsal trasu konvoje mluvčí armádní agentury logistiky Petr Kostelka.

V sobotu první vozidla vyjela z Rozvadova do českého vnitrozemí před 09:30. Poslední kolona se dostala do ČR před 17:00. Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Témata:  armáda U.S. ARMY Britská armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy