reklama

"Sexuální asistence funguje a víme, že potřeba tu je. Bylo by fajn, kdyby byla v budoucnu v každém regionu aspoň jedna asistentka," uvedla terapeutka Lucie Šídová z organizace Freya, která stála za projektem Právo na sex, díky němuž se asistence v Česku zavedla.

Freya nyní začíná pracovat na přípravě budoucí podoby výběru a školení dalších asistentek, ale také asistentů. Pro tuto profesi chce získat také muže.

Sexuální asistenci klient platí. Hodina ho vyjde na 1200 korun. Tři asistentky jsou nyní v Praze, jedna v Brně a jedna v Trutnově. Handicapovaných se mohou dotýkat a mít s nimi sex. Učí je ale také mluvit o svých potřebách a pohlavním styku, říkat ne, používat sexuální pomůcky či navazovat partnerské vztahy. Pomáhají párům se začátkem intimního života. Informují o antikoncepci.

"Sexualita není jen o sexu, ale i intimitě, dotecích a edukaci. Přesto mají klienti největší zájem o sexuální interakce, a to až v 60 procentech. Dále mají zájem o doteky, objímání, polibky, intimitu, něžnosti, masáže a povídání," popsala terapeutka. Podle jedné z asistentek klienti nejvíc stojí o vztah, který jim profesionálky poskytnout nemůžou.

Na asistentky se obracejí nejen postižení, ale i jejich blízcí. "Rodiče často spolupracují, zúčastňují se konzultací a jsou k dispozici, pokud by bylo potřeba. Pokud jejich syn například špatně komunikuje, dávají ženám tipy ohledně komunikace," přiblížila Šídová. Zájem o sexuální asistenci mají třeba i domovy pro seniory či zařízení s chráněným bydlením.

Se svou prací jsou spokojeny také sexuální asistentky. "Hlavně se mi líbí, že sami klienti, ani jejich rodiny či ošetřovatelé mě nesoudí za to, co dělám, a neberou mě jen jako poskytovatelku erotických služeb," uvedla jedna z asistentek.